SLAVEN LETICA: Jesu li goveda zaštićenija protiv koronavirusa nego li ljudi?

Sinoć me nazvao diplomirani inženjer agronomije Ivan Kopilović, suvlasnik velike (za hrvatske prilike) govedarske farme na kojoj se proizvodi vrhunski baby beef, piše naš poznati sociolog Slaven Letica, prenoseći kako bi iskustva u zaštiti stoke od zaraza trebali primijeniti na ljude.

U nastavku Letica kaže:

Nazvao me da bi mi objasnio kako je dezinfekcijska zaštita njegovih krava, tovne junadi i telića znatno bolja od ljudi.

Njegova farma, objasnio mi je, ima europski normirane dezinfekcijske barijere: kamioni prolaze kroz dezinfekcijske bazene, ulazak u farmu nije moguć bez prolaza kroz dezintifikacijski bazen itd.

Polazeći od dugogodišnjeg iskustva uspješne zaštite vlastite stoke od zaraznih bolesti, bakterijskih i virusnih, zamolio me je da, ako ikako mogu, njegove prijedloge prenesem g. Davoru Božinoviću kao predsjedniku Kriznog stožera, ali i kao resornom ministru.

Nemam broj telefona g. Božinovića, pa sam se odlučio da njegove zamjerke i prijedloge objavim na facebooku, u nadi da će na taj način doći do nadležnih.

Ovo su njegove glavne zamjerke i prijedlozi:

Prvo, granični policajci istim plastičnim rukavicama pregledavaju putovnice tako da postoji velika šansa da su njihove rukavice prijenosnici virusa, jer se uvijek može dogoditi da je barem jedan od vozača koji im uručuju putovnice kliconoša; Kopilovićev je prijedlog da treba hitno pronaći prikladno tehničko rješenje za stvaranje „dezinfekcijske barijere“; možda da putnici pokazuju sami otvaraju i pokazuju putovnice.

Drugo: isti se problem javlja kod policijske provjere propusnica; možda bi se i tu moglo primijeniti isto rješenje – pokazivanje propusnice bez da je policajci uzimaju u ruke.

Treće: ispred prodajnih centara (prije preuzimanja kolica) trebalo bi imati sredstva za deiznfekciju i spužve za dezinfekciju cipela); takav sustav „dezinfekcijske barijere“ danas imaju sve suvremene, pa i njegova farma.

Dakako, „dezinfekcijsku barijeru trebalo bi staviti pred svaki stan tako da se na cipelama u stanove ne unose virusi što pri hodanju gradovima i selima na njih nalijepe.

Nadam se da će netko od novinara prenijeti ovaj zapis i da će se nekako „došuljati“ do Davora Božinovića i Andreja Plenkovića koji bi iskustva u zaštiti stoke od zaraza trebali primijeniti na ljude.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/slaven.letica.9/posts/10158924421867871″ bottom=”30″]