SLAVEN LETICA: Javno-zdravstveno prosvijećeni i mudri papa Franjo – Frane, Francek

Brojni tradicionalni vjernici bili su iznenađeni, a neki i šokirani, video snimkom na kojoj papa Franjo/Frane/Francek, uz osmijeh, ne dopušta vjernicama i vjernicima da mu ljube prsten i ruku, kaže Slaven Letica, naš sociolog i sveučilišni profesor, koji komentira događaj.

Na Facebooku Letica dalje kaže:

Objašnjene Svete Stolice kad se analizira iz javno-zdravstvene perspektive daje za pravo Svetom Ocu!

Glasnogovornik Vatikana Alessandro Gisotti objsnio je novinarima i znatiželjnoj, pa i posprdnoj (američki TV komičari natječu se u ismijavanju Papine geste) javnosti da je „to jednostavno higijensko pitanje“.

Rekao je kako Papa nije želio biti medij za širenje uzročnika infekcije (spomenuo je samo bakterije, a trebao je i viruse) infekcije.

Među mnoštvom vjernika koji su čekali u redu da pozdrave Papu i poljube mu ruku bilo je zasigurno onih koji su bili kliconoše, a Papa nije želio biti onaj koji će olakšati širenje infekcija.

Škola narodnog zdravlja u Zagrebu, hrvatske i europske infektivne klinike, ali i Svjetska zdravstvena organizacija trebale bi video-snimku pape Franje pokazivati kao ogledni primjer prevencije širenja bakterijskih i virusnih zaraza.

Naši biskupi trebali bi slijediti primjer Pape.

Zato: Svaka čast papa Franjo, Frane, Francek!

Komentiraj