SLAVEN LETICA: Dr. Jasna Omejec javno sramoti položaj predsjednice Ustavnoga suda!

Nakon što je objavljena presuda kako je Visoki upravni sud je pravomoćno presudio da je bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec nezakonito nakon odlaska iz Ustavnog suda primala naknadu u visini svoje dužnosničke plaće, koju je uz to sama sebi dodijelila i potpisala, u javnosti su se pojavile kritike i komentari.

U svojoj objavi na Facebooku Slaven Letica, sveučilišni profesor i politički analitičar kaže kako se zapravo više i ne treba čuditi što je hrvatsko pravosuđe na samom dnu dna.

Ovo je njegova objava:

Tko god se čudi, ako uopće takvi postoje, što je povjerenje nas Hrvata i Hrvatica u pravosuđe – sudce, sudove, DORH, pa i resorno ministarstvo – na dnu europskog dna (na 28. smo mjestu među 28 zemalja EU) treba pročitati presudu Visokog upravnog suda prema kojoj je Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prije dvije godine, u mandatu Dalije Orešković, bilo u pravu kad je donijelo odluku da je bivša predsjednica Ustavnog suda prof. dr. Jasna Omejec nakon prestanka mandata i neizbora za novi mandat NEZAKONITO primala plaću koju je sama sebi dodijelila i potpisala.

Osim što je dao za pravo Daliji Orešković i njenom Povjerenstvu, Visoki upravni sud očitao je pravnu lekciju profesorici ustavnoga prava o elementarnom nepoznavanju zakonskih propisa.
Uz to što ne poznaje pravo i nema pozivni (profesionalni) moralni integritet, dr. Jasna Omejec pokazuje da joj je strana i poznati etički imperativ „noblesse oblige“, plemstvo obvezuje koji je osmislio François-Gaston de Lévis i iznio u knjizi Maksime i razmišljanja (Maximes et réflexions) iz 1808.

Tom maksimom želio je kazati da svaki istaknuti društveni položaj nosi sa sobom određene obveze i dužnosti u smislu čuvanja integriteta, etičnog i moralnog ponašanja, vladanja itd.

Plašim se da dr. Jasna Omejec neće prihvatiti presudu Visokog upravnog suda te da će iskoristi pravo na izvanredni pravni lijek podnošenjem tužbe Ustavnog sudu. Mislim da nije bez šansi, jer je na čelu Ustavnog suda njen „kolega“ koji je iz ustavnog prava dobio ocjenu „dovoljan“.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/slaven.letica.9/posts/10158327049292871″ bottom=”30″]