SLAVEN LETICA: Davor Butković, odnosno „Ivan Violić“, o najtvrđim i malo mekšim ustašama

Podijelite članak

Slaven Letica, ugledni sveučilišni profesor, politički analitičar i kolumnist, uzeo je ovaj put za svoj kritički osvrt jedan članak novinara Davora Butkovića za kojeg kaže kako “stanje svijesti i uma g. Butkovića-Violića već godinama zabrinjava, ali je u ovom člančiću ipak uspio nadmašiti samoga sebe…”

Pa pogledajmo što Letica kaže:

Davor Butković, za novinarske prijatelje „Bule“ ili „Bulence“, koji već godinama – nakon što je objavio lažni intervju s tadašnjim predsjednikom HDZ- i VRH-a dr. Ivom Sanaderom – piše pod pseudonimom Ivan Violić objavio je na portalu telegram.hr 10. kolovoza 2019. člančić pozamašnog naslova: „Predsjednica je, očekivano, i formalno otvorila desni front. Pitanje je može li se u drugom krugu vratiti u centar?“

Ključna je teza njegova člančića ta da se hrvatska desnica zapravo sastoji od, kako piše, „najtvrđih i malo mekših ustaša“ za čiju će se biračku naklonost boriti dr. Miroslav Škoro i Kolinda Grabar Kitarović.

U takvoj situaciji, u kojoj je hrvatska desnica zapravo USTAŠKA, a njeni su predsjednički kandidati „ultradesničari“, Butković-Violić apokaliptično ufanje polaže u jedinog spasitelja – Zorana Milanovića.

Člančić završava ovako: „Na Zoranu Milanoviću sad je velika, zbilja povijesna odgovornost da iskoristi šansu koju mu je Škoro namjestio, te da ne dopusti novu etapu pretvaranja Hrvatske u Srbiju (Srbiju kao simbol permanentnog političkog nasilja i političkog primitivizma), što će se sasvim sigurno dogoditi ako pobijedi bilo koji od dva ultradesna kandidata.“

Dakle, povijesno je poslanje Zorana Milanovića da narod i zemlju spasi od najtvrđih, tvrdih i malo mekših ustaša utjelovljenih u dr. Miroslavu Škori i Kolindi Grabar Kitarović.

Stanje svijesti i uma g. Butkovića-Violića već godinama zabrinjava, ali je u ovom člančiću ipak uspio nadmašiti samoga sebe, pa i veliko apatridsko jato koje nikako ne može shvatiti da liberalna demokracija i pluralizam čine legitimnim sva politička i ljudska uvjerenje, osim onih koja su stavljena izvan Ustava RH.

Kod g. Butkovića-Violića očito je snažna i žudnja (nostalgija) za starim dobrim vremenima u kojima je u svom kulinarskom „Salonu“ ugostio tadašnje vlastodršce Zorana Milanovića i Radimira Čačića kojima je ovako objasnio zašto ih je počastio sušijem:

„Gledajte gospodo, to što jedete sushi upućuje da se želite zdravo i odgovorno hraniti, što je sasvim sigurno pohvalno za vaše političke biografije. Opće je poznato da sushi spada među najzdraviju hranu na svijetu, a da japanski stil prehrane, osim što je gastronomski superioran, omogućuje iznimno dug život.”

Komentiraj