SLAVEN LETICA: Ante Pavelić, Adolf Hitler, Darinko Kosor, HSLS i dr. Dejan Kovač

Istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj ipak nije mrtvo! Pokazuje to članak Dražena Ciglenečkog objavljen u današnjem Novom listu (19. listopada 2019.) – navodi naš poznati politički analitičar i kolumnist Slaven Letica, komentirajući neke povijesne istine o predsjedničkom kandidatu dr. Dejanu Kovaču.

U objavi na Facebooku Letica dalje navodi:

Dok su njegove brojne kolege životopisnu bajku dr. Dejana Kovača, predsjedničkog kandidata HSLS-a, uzele zdravo za gotovo, papagajski ponavljajući Kovačeve mantre kako je žrtvovao sveučilišnu karijeru na Princentonu kako bi pomogao Hrvatskoj, „Cigla“ se upustio u on-line istraživanje „znanstvenog“ opusa novog izbornog Jokera Darinka Kosora i Darija Hrebaka.

Otkrio je da je predsjednički kandidat HSLS-a prije tri godine, u koautorstvu s češkim kolegom Štěpánom Jurandom, objavio jedan od znanstveno i politički najsramnijih radova u suvremenoj hrvatskoj povijesti.
Rad “What’s in a Name in a War” (Što je u imenu u ratu ili, slobodnije prevedeno, Što se krije u imenu u ratu) objavljen kao posebna brošura od 46 stranica brani i empirijski „dokazuje“ tri hipoteze: (1) da ime Ante u Hrvatskoj ima isti ideološki i politički smisao kao i ime Adolf u Njemačkoj, (2) da su se Nijemci u procesu denacifikacije riješili imena Adolf, ali da Hrvati nakon 1971., a posebice u razdoblju 1991.-1995. sve češće muškoj djeci daju „ustaško“ ime Ante, ali i druga „nacionalistička imena“ koja su imali ustaški generali i dužnosnici i (3) da je učestalost „nacionalističkih imena“ veća na područjima gdje su se nalazili sabirni logori i logori smrti za vrijeme NDH.

Svaki normalni i razumni čovjek dobro zna da su Ante i druga katolička imena koja Kovač i njegov češki kolega smatraju ustaškim i nacionalističkim dio kulturne i vjerske tradicije koja kod nas Hrvata traje duže od sedam ili osam stoljeća. To dvojcu bez znanstvenog kompasa, zaslijepljenim i opsjednutim sablašću ustaštva i hrvatskog nacionalizma nije bila prepreka da objave jedan od najapsurdnijih članaka u posljednjih tridesetak godina.

Nije bio prepreka Darinku Kosoru i Dariju Hrebaku – koji su odavno upoznati sa sadržajem tog članka, ali i s činjenicom da je Kovač falsificirao mnoštvo podataka iz vlastitog znanstvenog životopisa – da ga zdušno podržavaju kao predsjedničkog kandidata.

Najapsurdnije je o priči o Kovaču to što su ključne odrednice njegove političke retorike TRANSPARENTNOST. Ne shvaća pritom da znanstvena kamuflaža, a ne znanstvena transparentnost, karakterizira njegove nastupe u hrvatskoj javnosti.

Čak i u izjavi koju je dao Draženu Ciglenečkom tvrdi da je objavljena (!) studija samo radna verzija koju će izmijeniti tijekom predsjedničke kampanje.

Zaključiti ću. U objavljenoj studiji autori su izračunali (koristili su podatke Ministarstva branitelja) da je u Domovinskom ratu ratovao 8.001 Ante. Među njima je, dakako, bio i Ante Gotovina.

Do objave studije dvojca bez znanstvenog kormila, oni su mislili da im roditelji dali ime po djedu, pradjedu, Antunu Branku Šimiću ili Antunu Padovanskom.

Kovač i Juranda otkrili su im veliku tajnu: ime su zapravo dobili po Anti Paveliću!

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10158314047822871&set=a.10150297229237871&type=3&theater” bottom=”30″]