SLAVEN LETICA: Ako je Bernardić borac za manjinska prava, Hajduković će biti nositelj liste

Ovaj zapis pišem i objavljujem kako bi apelirao na Davora Bernardića, mog kolegu dr. Rajka Ostojića, Davorka Vidovića i druge da g. Hajdukovića imenuju nositeljem liste, piše naš kolumnist i politički analitičar Slaven Letica.

Glavni odbor SDP-a trebao bi sutra (subota, 13. lipnja 2020.) usvojiti izborne liste te stranke i Restart koalicije za saborske izbore 5. srpnja 2020.

Za Davora Bernardića i vodstvo stranke, ali i za njene koalicijske ortake, posebice one iz stranke GLAS, bit će to ozbiljan test vjerodostojnosti u odnosu na proklamirano načelo prema kojem su SDP i GLAS stranke koja se zalaže i bori za slobode i prava svih manjinskih, pa i manjinskih spolnih i rodnih zajednica i pojedinaca. Vođe tih stranaka već godinama aktivno koračaju u Povorkama ponosa koje organiziraju vrhovnici LGBT skupina.

Prema ranijim medijskim zapisima i najavama vodstva SDP-a, nositelj izborne liste Restart koalicije u 4. izbornoj jedinici trebao je biti Domagoj Hajduković. Javna televizija (HTV) objavila je prije dva dana vijest da će umjesto njega izbornu listu predvoditi Sabina Glasnovac.

Ta promjena nositelja/nositeljice izborne liste ne bi zasluživala posebnu pažnju da nije uslijedila nakon „obiteljskog nasilja“ u kojem je žrtva bio Domagoj Hajduković.

Vinovnik-nasilnik bio je njegov stranački kolega i čovjek od najvišeg povjerenja g. Davora Bernardića g. Tomislav Mikulin: službena mu je titula bila „viši stručni suradnik u Uredu predsjednika SDP-a Davora Bernardića“.
Predsjedništvo SDP-a žurno je reagiralo: zlostavljača i nasilnika isključilo je iz stranke.

Nemili događaj za SDP je trebao biti idealna prilika da riječi o borbi za prava spolnih manjina potvrdim djelom, tj. da Hajdukovića i službeno stavi na prvo mjesto izborne liste 4. izbornoj jedinici.

Ovaj zapis pišem i objavljujem kako bi apelirao na Davora Bernardića, mog kolegu dr. Rajka Ostojića, Davorka Vidovića i druge da g. Hajdukovića imenuju nositeljem liste.

Za tu je stranku to itekako važno, jer je na neki način baštinica političkog i svakog drugog nasljeđa KPH i SKH.

To nasljeđe, kad su u pitanju prava i slobode homoseksualaca, nije pozitivno. Štoviše, sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, homoseksualizam je bio stavljen izvan zakona, kažnjavan je kao „protuprirodni blud“.

Prvo ozbiljno istraživanje odnosa komunističke ideologije i komunističkih vlasti prema homoseksualcima proveo je povjesničar i aktivist dr. Franko Dota. On je pod mentorstvom prof. dr. Tvrtka Jakovine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranio doktorsku radnju pod naslovom “Javna i politička povijest muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj”.

U disertaciji je objavio mnoštvo dokumenata koji pokazuju kako su homoseksualci bili politički i medijski demonizirani kao „ostaci propalog buržoaskog društva“ i „neprijatelji naše današnje stvarnosti“. Osuđivani su na dugogodišnje tamničke kazne (neki na 3, 5, 6 i više godina), prisilni rad i – gubitak biračkog prava.

Za mene osobno i moju Gogu sutrašnja je sjednica Glavnog odbora SDP-a povijesna, jer će pokazati je li Davor Bernardić doista borac za manjinska prava ili šminker koji se na Povorkama ponosa pojavljuje kako bi dobio glasove pripadnika LGBT skupina.

Komentiraj