SLAVEN BILIĆ: Ja sam optimist, moramo biti dobri, ali bez sreće se ne može ništa

slaven bilić

Hrvatski nogometaši doputovali su Pariz i s nestrpljenjem očekuju sutrašnji ogled s Turskom. Prije točno 20 godina, 11. lipnja 1996. Hrvatska je na EURO-u u Engleskoj prvi puta izašla na veliku scenu. I tada smo bili u skupini D, i tada smo otvarali susret s Turskom.

Bila je kišna večer u Nottinghamu, kao što će po vremenskim prognozama biti i sutra u 15 sati kad igramo protiv reprezentacije Fatiha Terima, koji je i prije dvadeset godina vodio Tursku. Igrala se 86. minuta kad je Goran Vlaović matirao protivnika i Hrvatska je ostvarila prvu pobjedu na EURO-u u povijesti. Tada je na stoperskoj poziciji bio Slaven Bilić. Evo njegovog razmišljanja o ovom EURO-u.

“Grupna faza teža je nego na svjetskom prvenstvu zbog toga što tu skoro pa nema slabih, a sada i kad ima 24 reprezentacije svi su dobri. Ja sam optimist ali morat ćemo biti dobri, bar dva-tri igrača trebali bi igrati vanserijski i potrebno je malo sreće – upravo ono što smo mi imali 1998. ako govorimo nekom velikom rezultatu”, poručio je Bilić, a prenosi Media servis.

Veliki rezultat dogodio se dvije godine kasnije. Bilić i suigrači tada su baš u Francuskoj 1998. iskovali broncu zlatnog sjaja. Rezultat je to koji se izabrnicima Ante Čačića stavlja na teret, a Slaven Bilić objasnio što je njegovoj generacije bilo presudno za taj uspjeh.

“Imali smo vanserijskog Šukera, bio je najbolji strijelac. Asanović i Ladić bili su također vanserijski. Ma svi smo mi bili dobri, a jesmo li imali sreće? Jesmo! Protiv Japana, protiv Njemačke do 2-0, Nizozemske da na govorim i te se stvari brzo zaboravljaju. 2008. u Austriji, neki će reći, malo je nedostajalo – možda sreće, a možda i nismo zaslužili sreću. Ja sam subjektivan jer sam tada bio izbornik ali bez sreće, iako ona nije presudna da se napravi nešto veliko, bez sreće ne možeš ništa napraviti”, zaključio je bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!