SKUPLJE DO OTOKA: Povratna trajektom za obitelj do Hvara 139 eura i 93 centa

Odlučite li se, primjerice, za romantični vikend na Hvaru i krenete li sutra iz Splita put otoka, 40 eura trebat će vam katamaranom samo da stignete do Hvara. Odnosno još toliko da se vratite.

Poželite li automobilom razgledati ljepote Hvara – morate na trajekt. A za četveročlanu obitelj, povratne karte iz Splita do Hvara, za sebe i automobil, u oba smjera platit ćete – 139 eura i 94 centa.

Jer do jučer trajektna karta bila je pet eura i 71 cent, a od danas osam eura i 10 centi.

Od Zadra do Preka manje je od pola sata plovidbe. Ali od danas – i za jednu od kraćih linija na Jadranu.”Pa nama je interesantno da ljudi dolaze na otok, da im je povoljna karta, a ne da ih kažnjavamo. Pa tko će dolazit na otok? Moja djeca stjecajem okolnosti žive u Zadru, pa kad, ako ćemo obrađivati masline i to, pa tko će dolazit, pa sve će u ledinu poći!”, kazao je Mirko iz Preka.

Moglo je biti i gore jer prašina se podignula kad je jedna gospođa na društvenoj mreži objavila da je kartu za Preko putem interneta, za ovo ljeto, u jednom smjeru platila sedam eura i 60 centi. Da nije, otočani sumnjaju da bi došlo do korekcije. Kao na tržnici, preko noći se cijena spustila, kazala ja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

“Brodar je Jadrolinija, oni su online pustili cjenik koji je bio ajme majko. Ovom javnom reakcijom došlo je do promjene cijena, ona je sad pet eura”, rekao je za Dnevnik.hr predsjednik Otočkog sabora Denis Barić.

Brodska linija više od godinu dana nije linija s obvezom javne usluge, pa brodar očito može kako god želi korigirati cijene.

Foto: Freeimages. com

Iz Agencije za obalni i linijski prijevoz poručuju: da bi linija bila definirana kao državna, to prvo mora predložiti resorno Ministarstvo, a amenovati Vlada.

Iz Jadrolinije dodaju – skok, pa pad cijene u 24 sata dogodio se zbog pogreške u sustavu.

“Ispričavamo se putnicima, na svim neugodnostima koje su pretrpjeli”, rekla je Jelena Ivulić iz Jadrolinije Split.

No, pogreška nije da ljeto donosi nove cijene. Evo primjera za liniju Split – Starigrad.

“Iznosila je sedam eura i 30 centi, a evo godinu od danas, cijena putnika na relaciji Split – Stari Grad nam je osam eura i 10 centi”, kazala je Ivulić.

Za razliku od prošlog ljeta, u prosjeku, skok od 11 posto. Ono što je domaćim ljudima skupo, turistima očito nije.

“Šestero nas je, pet eura po osobi, ne vidim problem u tome”, kazao je turist John iz Engleske.

Odnosno, samo za prijevoz do otoka i nazad – 60 eura. Za turiste sitnica, za domaće baš i ne.