SKUPA METLA U ZAGREBU: Rigorozne kazne za divlje odlaganje otpada

Nakon brojnih medijskih napisa o divljem odlagalištu otpada na Miramaskoj cesti u Zagrebu, radnici Čistoće jučer su počistili tu lokaciju.

Izvor: Media servis

Stanovnici tog dijela grada za medije su otkrili kako je otpad tamo stajao pet mjeseci, no nitko iz nadležnih službi nije reagirao na njihove prijave. No pročelnca Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić za Dnevnik Nove TV tvrdi kako oni prijave nisu primili:

“U našem sustavu nije evidentirana nijedna prijava vezana za Miramarsku. Mi smo do sad zaprimili oko 3.100 prijava, obradili preko 2.500 lokacija, još 600 je u obradi. Meni je sramotno da je bilo tko vidio taj problem, a nije reagirao. Ne možemo mi optužiti radnika Čistoće jer ima tamo ljudi koji prolaze svaki dan, koji su u medijima rekli da to s prozora gledaju”.

Borbu protiv divljih odlagališta u gradu nazvala je Sizifovim poslom:

“Koliko kog se Grad i nadležne službe trudili, ovo nam izgleda kao Sizifov posao. Dok se na jednom mjestu skloni nepropisno odloženi otpad, on na drugom mjestu nastaje. Uz najbolju volju, uz sve ono što smo do sad uložili, povećali broj zaposlenika u Čistoći, kupili dodatnu opremu, još su nam preostale kazne”.

Za sve koji pored 18 reciklažnih dvorišta u gradu svjedno odlažu otpad na divljim odlagalištama najavljuje rigorozne novčane kazne:

“Ovisi o količini otpada, o vrsti, ali u svakom slučaju sigurno će biti u jednoj prosječnoj plaći u Zagrebu. To može biti oko 3.000 ili 5.000 kuna, ovisi o količini i vrsti otpada. Neće svima biti jednako”.

Osim novčanih kazni najavila je i uvođenje posebnih komunalnih redara, koji će biti isključivo zaduženi za otpad, a na sve zelene otoke postavit će nadzorne kamere. Građane također očekuje i novo poskupljenje odvoza otpada, no Jozić nije otkrila o kojoj će se svoti raditi.

Komentiraj