ŠKORO U OFENZIVI: Evo što kaže nakon napada na Balaševića i Bajagu

škoro, bajaga, balašević

Izjava našeg popularnog pjevača Miroslava Škore da Bajaga i Đorđe Balašević u Osijeku mogu dobiti dvoranu gratis, a on mora platiti mjesec unaprijed, podigla je dosta prašine.

Nakon što su iz Osijeka neki mediji dobili račune od dvorane kako su i Bajaga i Balašević uredno platili dvoranu, a javio se i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, koji je rekao: “Iznenađen sam da osoba koja cijelo vrijeme govori kako voli Osijek, na taj način konstruira i izmišlja i govori na najgori mogući način o svom gradu, samo zato da bi mu naštetio”, oglasio se i Škoro.

Pjevač obavještava javnost kako je dobio dopis poduzeća koje upravlja gradskom dvoranom u Osijeku. “Traže od mene ispriku u roku od osam dana, inače će biti belaja”, kaže Škoro, a potom dodaje kako su o njemu pisala “neovisna pera objektivnih i ozbiljnih novinara, uglavnom jednih te istih koji i inače rado pišu o meni, ter krenuše ne samo po meni, nego i po obitelji mi”.

“Poduzeću s dvoranom sam odgovorio odmah, jer se nije za šaliti s kaznenim progonom s kojim mi zaprijetiše, a valja i poštivati institucije. To mi je još i mama govorila kad je ono tata imao problema početkom sedamdesetih, jer je isto volio pjevati svašta. Ovom prigodom odgovaram svim dionicima procesa, a kojeg sam nazvao ‘Svete krave’, i nadam se da će to biti to…

Zašto mislim da smo zbunjen narod? Zato što sam, prije svega, ja zbunjen, a kako sam dio naroda, dopustite da povjerujem kako možda ima još zbunjenih. Zašto sam zbunjen? Zato što, dok sam ja pisao ‘Ne dirajte mi ravnicu’, neki su pisali o zločestim stanovnicima solitera i vrhovnim komandantima. Zato što, dok sam ja pjevao borcima 3. gardijske u Zadru, neki su pjevali banjalučkim i kninskim korpusima. I sad mene, kao što reče Arsen, ‘na panjeve i kuke’, a svete krave u nebesa?! Pa, dobro, ja sam mislio u to vrijeme da radim nešto ispravno. Neću dalje o tome… ne usudim se. Radije nekoliko riječi o dvorani.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

U hrvatskom književnom jeziku postoje tri osnovna vremena. Prošlo, sadašnje i buduće vrijeme. Glagol “dobiti” u množini prošlog vremena glasi: dobili su. Isti taj glagol u sadašnjem vremenu je: dobivaju, a u budućem: dobit će. Izraz “mogu dobiti” je kondicional koji pak označava radnju koju, da tko želi ili da može, bi učinio, odnosno da se kakva radnja može ostvariti pod određenim uvjetima. Znači, nisam rekao da će dobiti ili su dobili, nego da mislim da mogu dobiti. Osim toga, riječ dvorana je imenica ženskog roda koja označava “veliku prostoriju za priredbe, predavanja, itd” (V. Anić, 1994: 171). Dakle, riječ dvorana ne znači Dom sportova, Gradski vrt ili Madison Square Garden, nego znači samo dvorana, a u Osijeku ih ima puno.

Zašto su se u mojoj izjavi prepoznale neke osobe i poduzeća i dvorane, to nije moj problem. Zamislite da netko ide ulicom i viče: Gdje ste lažovi? – i priđe toj osobi neka druga osoba, pa ga upita: Zašto me zoveš lažovom? Pa zar ne bi bilo logično da ovaj što viče odgovori: Pa tko ti je što rekao? U mojoj situaciji ne samo da se prepoznaše neki, nego su počeli, iz samo njima poznatih razloga, iznositi i podatke i uplatnice i ugovore. Ajd, ako je to početak kvalitetnije komunikacije s javnošću, onda i ima smisla, inače je vrlo neuljuđena pojava iznošenja poslovnih tajni što je počesto u suprotnosti sa samim ugovorima”.

“No, vrhunac je bio kada krenuše analizirati moje pjesme, te zaključiše da se stih ‘čudni ljudi, čudnog imena’, vidi vraga, odnosi na moju suprugu. Naime, ona se zove Kim, kao što se ja zovem Miroslav. Ne želeći upadati u kaljuže i jame, mogu samo izjaviti da ćemo i supruga i ja rado promijeniti imena ako smetaju hrvatskom narodu i idemo dalje. Istovremeno, neki ljudi ne mogu niti promijeniti niti kupiti svoju prošlost. Pa, kad smo već kod pjesme Svetinja, ima u njoj i stih ‘na sve strane dižu glave ptice rugalice’. Valja preživjeti. Valja napisati karticu teksta i zaraditi honorar. Najbolje je uvijek zaštiti svete krave, jer su one visokoga ranga, i opaliti po onima s dna ljestvice… barem je tako u Indiji”.

PISALI SMO:

TEŠKE OPTUŽBE: Dvoranu u Osijeku plaćam mjesec unaprijed – Balašević i Bajaga ju ne plaćaju – čitajte OVDJE.

NEISTINE O KONCERTIMA: Zašto je Škoro lažno optužio Balaševića i Bajagu?! – čitajte OVDJE.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!