ŠKORO O DOMOVINSKOM RATU: Nisu mogli svi nositi pušku – ja sam nosio tamburicu

“Ako bi ta puška na mom ramenu pomogla da se prije završi rat, ja se ispričavam jer je nisam nosio. Ja sam na ramenu 1991. godine nosio tamburicu”, rekao je Miroslav Škoro, predsjednički kandidat, gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 HRT-a, odgovarajući na vječno pitanje – gdje si bio 1991.?

O svojoj epizodi u HDZ-u, reako je kako bi ostao član da je sve bilo dobro, ali nije.

“Da su stvari u hrvatskoj politici dobre, ne bih se imao ambicija politički artikulirati. Da su stvari u HDZ-u dobre, nikad iz njega ne bih izašao. Ne smatram da me činjenica da sam bio u HDZ-u svrstava za vijeke vjekova među HDZ-ove. Jesam bio član, ali sam iskaznicu vratio i vratio mandat HDZ-u. Svi ovi licemjerni ljudi koji me pokušavaju gurnuti u taj ekstremni desni centar su i dalje u vlasti”, rekao je za HRT.

Dva puta je ulazio u HDZ, 1994. godine pa opet 2007. godine. Pojasnio je zašto je ušao drugi puta i dodao kako se tada smatralo da je to dobro i da je to bio svojevrsni igrokaz za ljude.

“Nije mi se sviđalo to što je drugi spektar govorio da će zabraniti glasove dijaspori i vjeronauk u školama”, zato sam se učlanio. Kaže da se ubrzo i razočarao u Sanadera.

Neizbježno je bilo i pitanje o zabrani SDSS-a, što su po njemu mnogi krivo protumačili njegove riječi. “Meni se čini da me razumio samo Ivo Josipović. Ja sam rekao što sam rekao i sad se u taj kontekst stavlja SDSS i sve to jer sam se usudio reći i dirnuo u politički establishment. Mene se na sve načine pokušava diskreditirati kao osobu”, rekao je i dodao da smo jako okruženi licemjerjem, u svakom pogledu pa i tom. Ponovio je da postoje zakonski uvjeti za zabranu neke stranke i da bi postupak pokrenuo.

Na pitanje bi li to sada učinio sa SDSS-om da je u prilici Škoro je odgovorio da je Pupovac ugledni i ozbiljni političar koji izaziva nelagodu u građanima kada kaže da živimo u državi koja će završiti kao nekakva fašistička tvorevina. To se ponavlja, kaže, u izbornim godinama.

“Ako netko ide na drugo mjesto dok mi obilježavamo obljetnicu Oluje i vrati se s nekim idejama i našu zemlju pokušava prikazati kao neke fašiste, meni je to ogrozno”, rekao je i dodao kako Pupovčev način vođenja politike šteti njemu i srpskom narodu u Hrvatskoj.

Upitan bi li trenutno pokrenuo postupak zabrane SDSS-a rekao je da ne bi trenutno.

Škoro se izjasnio protiv pobačaja, ali i protiv zabrana. “Ja sam protiv pobačaja. Smatram da pobačaj nije kontracepcijsko sredstvo.Smatram da treba više raditi na edukaciji, posebice mladih. Nisam za to da se time licitira kako se licitira. Zabrana je zadnja instanca do koje još imamo puno govoriti, to je odluka koju donosi Sabor”, rekao je, te dodao: “Kad ne znamo šta ćemo idemo, četnici, ustaše, zabrane, pobačaj…To su sve pitanja koja dijele hrvatski narod”.

Nije odustao od svoje inicijative za promjenom Ustava. “Ako ne uspijem, raspisat ću referendum”, kaže. “A ako mi ni to ne uspije, onda mi je najbolje dati ostavku”.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!