ŠKOLSKI PRAZNICI PO NOVOM: Ovako će izgledati u nekim županijama

Na sastanku župana Stjepana Kožića s načelnicima i gradonačelnicima, te ravnateljima škola, odlučeno je da od iduće školske godine Zagrebačka županija uvede jesenske praznike.

Piše: Branimir Fagač

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja županijama u Hrvatskoj predložilo da odaberu jedan od četiri modela školskih praznika, Županija je odabrala opciju koja donosi dvije novosti.

Tako se po prvi puta, na mala vrata i bez puno polemike ‘za’ i ‘protiv’, uvodi jesenski odmor za učenike i to u trajanju od 30. listopada do 3. studenoga.

“Dogovorena je primijena modela ‘4’, koji će vrijediti za cijelu Zagrebačku županiju, za Grad Zagreb, kao i za Krapinsko-zagorsku, te Sisačko-moslavačku županiju”, izjavio je župan Kožić.

Novost je i da su zimski praznici podijeljeni u dva dijela. Prvi dio traje od 23. prosinca do 6. siječnja, a drugi od 24. veljače do 1. ožujka.

“Smatram da je dobro što su praznici raspodijeljeni na više dijelova. Problem jedino očekujemo s onim dijelom zimskih praznika, koji se tradicionalno koristi za tzv. ‘skijaški tjedan’, ali vjerujemo da će se to rješavati u hodu i to kroz praksu”, ističe Eduard Kovačević, ravnatelj Osnovne škole Bistra.

Proljetni odmor za učenike, gle čuda, ostaje isti, a traje od 9. do 13. travnja. No, s obzirom na svu tu silu praznika, postavlja se logično pitanje: Kada će sva ta ‘umorna’ djeca, zapravo, ići u školu?

S druge strane, Ministarstvo znanosti i obrazovanja će, u suradnji sa županijama, donijeti i novu mrežu školskih ustanova kako bi se poboljšali uvjeti u školama i unaprijedio sustav obrazovanja.

Momir Karin, pomoćnik ministrice Divjak, odlučno je odbacio sve glasnije medijske špekulacije, da ministarstvo planira ukinuti škole koje pohađa mali broj učenika.

“U tom smjeru se ne ide. Želimo, zajedno s osnivačima škola, racionalizirati školske ustanove i ići prema uvođenju cjelodnevne nastave koja bi trebala biti uvedena za desetak godina”, rekao je Karin.

Podsjetimo, nova školska godina, 2019./2020., počinje 9. rujna i završava 17. lipnja, odnosno 22. svibnja za učenike završnih razreda srednjih škola.