ŠKOLA I ZAJEDNICA: Od ponedjeljka novi predmet u najmanje 36 škola srednjih u Zagrebu

Zagrebačke srednjoškolce u novoj nastavnoj godini čeka novitet – izborni predmet Škola i zajednica. Predmet nema ni usmenog ni pismenog ispita, već će učenici sudjelovanjem u raspravama o aktualnim problemima u svojoj lokalnoj zajednici zaslužiti svoju ocjenu.

Izvor: Media servis

Interesa ne nedostaje. Predmet će se izvoditi u najmanje 36 škola, a za njega se prijavilo više od 800 učenika.

Po prvi put u metropoli uvodi se program građanskog odgoja i obrazovanja. Od ponedjeljka će se podučavati u 36 srednjih škola, kako gimnazija, tako i onih strukovnih. Gradonačelnik Tomislav Tomašević ne skriva oduševljenje i kaže da je on srednjoškolac, da bi da bi ga sigurno odabrao.

”To je obrazovanje i odgoj naših učenika kako bi živjeli u demokratskom društvu, kako bi svoja građanska prava koja imaju konzumirali na svaki mogući način. To je nešto što uči učenike demokraciji, uči ih kako da budu aktivni građani i ravnopravni građani ovog društva i vjerujemo da je to zato zalog ne samo prema boljem obrazovanju i boljem osposobljavanju tih učenika, nego je ovo zalog za bolje društvo u Gradu Zagrebu, a vjerujem i u Hrvatskoj”.

Na razvoju kurikuluma ovog predmeta sudjelovao je i ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić. Izvijestio je da je edukaciju prošao 91 nastavnik i nastavica. A upravo će oni po novom sistemu dodjeljivati učenicima ocjene s obzirom da predmet ne zahtijeva ni usmeno ni pismeno ispitivanje. ”To je predmet poput nijednog drugog, nema fiksnog sadržaja”, pojašanjava Jokić.

”Sami učenici se od prvog dana prate vezano uz to koliko aktivno sudjeluju u raspravama, u aktivnostima, koliko su samostalni, kako dobro komuniciraju i surađuju. Na osnovu toga njihovi nastavnici ih prate i daju im određene ocjene. Taj predmet u kojem nema fiksnog sadržaja ima jasan postupak i proces kojim se mladi ljudi međusobno povezuju bez obzira na što misle i kakva im je ideološka orijentacija u kojem kroz to povezivanje djeluju na dobrobit zajednice, nešto što bi hrvatskoj školi trebalo dati jednu novu boju”.”

Ovo je izvrsna prilika da napravimo jedan iskorak u školstvu”, poručio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš.

”Vidimo da se nalazimo u trenucima velikih izazova, istovremeno se nalazimo i u trenucima velikih prilika s novim sredstvima Europske unije koja će nam biti na raspolaganju u sljedećem periodu. Ono što ovim današnjim događajem vidimo da će te izazove i prilike će ova Gradska uprava i naš Gradski ured ostvariti i napraviti iskorak zajedno sa ekspertima, stručnjacima, školama, mladima i sa svim dionicima u zajednici”.

Program ŠiZ je inovativan i u europskom okviru. Naime, nema zemlje koja ima taj fakultativan predmet.

”To ukazuje na kvalitetu hrvatskih i zagrebačkih škola”, smatra Jokić. A putem Grada Zagreba već su krenule i neke druge županije.