SKANDALOZNO: “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija” – rekao predsjednik EU parlamenta

Podijelite članak

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani jučer je, na obilježavanju Dana sjećanja za žrtve fojbi u Bazovici, govor zaključio prisvajanjem Istre i Dalmacije.”Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija.”

Izvor: Media servis

Istodobno je na Facebooku napisao da odaje počast palim žrtvama, kako je rekao “mržnje prema Talijanima koje su ubili oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, a ubijeni su zato što nisu htjeli spustiti našu trobojnicu”.

Nije tu stao, već je sadašnje stanje u Venezueli usporedio s komunističkom diktaturom u Trstu nakon ulaska Titovih partizana.

Vrlo sam neugodno iznenađen neprimjerenom Tajanijevom izjavom, rekao je za Media servis eurozastupnik iz Istre Ivan Jakovčić. On kao predsjednik Europarlamenta nikad ne bi smio dolijevati ulje na vatru i otvarati stare rane, dodao je.

“Tajani je napravio veliku grešku. Uzvikivati ‘talijanska Istra’ ili ‘talijanska Dalmacija’ potpuno je neprihvatljivo za mene i za sve građane Istre i Dalmacije i nema nikakvog smisla to što je on učinio. Očekujem da se ispriča, a ja ću svakako inicirati raspravu o tome i očekujem njegovo jasno očitovanje o tim izjavama. Ono što je htio reći definitivno je nedopustivo za predsjednika jednog europarlamenta.”

Slovenski premijer Marjan Šarec oglasio se na Twitteru napisavši kako se radi o povijesnom revizionizmu bez presedana. “Fašizam je bio činjenica kojoj je cilj bio uništiti slovenski narod”, napisao je. U pismu upozorava kako predsjednik Europarlamenta nipošto ne bi smio dopustiti povijesni revizionizam.

Poslali smo upit hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova koje se o ovom slučaju još nije očitovalo.

Komentiraj