SKANDALOZNO OD ORBANA: Da nam nisu oduzeli more, i mi bismo imali luku

Još se čeka odluka Mađarske o uvođenju naftnog embarga protiv Rusije. Odluku je već donio niz zemalja članice Europske Unije, no objašnjavajući svoje izbjegavanje embarga, mađarski premijer Viktor Orban dao je jedan zanimljivi argument.

“Oni koji imaju more i luke mogu dovoziti naftu na tankerima”, rekao je Orban u jednom radijskom intervjuu, prenosi Politico. “Da nam to nisu oduzeli”, dodao je, misleći na jadransku obalu koja je nekada bila dio Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva, a danas dio samostalne Hrvatske i članice EU, “imali bismo i luku”.

Mađarska se već duže vrijeme razilazi u brojnim temama s ostatkom Europske Unije. Od vladavine prava do prava homoseksualaca, politike azila i odnosa s Kinom, pa i u trenutno najvažnijem geopolitičkom pitanju današnjice, rata Rusije protiv Ukrajine.

Na izravno pitanje BBC-evog novinara Stephana Sackura: “Vi ne podržavate Ukrajinu koja koristi vojna sredstva za obranu svog teritorija?” Orbanov glasnogovornik Zoltán Kovács je kratko odgovorio “Tako je”, prenosi Dnevnik.hr.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!