SKANDAL U KBC OSIJEK: Pacijent divljao, mokrio po stolu, udarao tehničare

TEŠKA NESREĆA: Vozilom Hitne naletio na biciklistu dječaka - liječnici se bore za njegov život
Ilustracija

Pijani pacijent napravio je skandal na Objedinjenom hitnom prijemu KBC-a Osijek.

“Pacijent, koji i nije bio tako pijan u odnosu na to kakve sve pacijente primamo, prvo je iščupao braunile i krv je šikljala na sve strane. Potom je ušao u sobu medicinskih tehničara i počeo im mokriti po stolu, po hrani. Kada su ga tehničari pokušali smiriti, jednog je udario šakom u prsa, a drugog nogom u glavu”, rekao je dr. med. Dragan Maloševac, specijalizant hitne medicine za Glas Slavonije.

“Nas trojica smo im priskočila u pomoć i jedva uspjela svladati pacijenta koji je bio vrlo snažan. Pozvana je i policija koja je napravila zapisnik. Sreća pa nas je bilo više muških, jer da su bile liječnice same, ne znam kako bi se obranile. Bila je to vrlo mučna scena i takvo što još nisam doživio”, dodao je Maloševac.

Rekao je i da je nasilje nad medicinskim osobljem prevršilo svaku mjeru, a najveći je problem što se liječnici ne tretiraju kao ostale službene osobe, na primjer policija.

“Svakodnevno, naročito u hitnoj službi, nailazimo na brojne napade. Policija nam često dovodi alkoholizirane i drogirane osobe koje su vrlo agresivne. Stalno smo izloženi napadima i nitko nas ne tretira kao službene osobe, iako smo i mi u uniformi i pošteno radimo svoj posao spašavajući živote”, rekao je.

“Hrvatska liječnička komora pokrenula je inicijativu da se i medicinsko osoblje stavi u kategoriju službenih osoba. Tu se ne radi samo o medicinskom osoblju s hitnih prijema, nego i o svim drugim liječnicima. Nije rijetkost ni da revoltirani roditelji budu nasilni i nokautiraju liječnike na Pedijatriji. Što je društvo više u krizi, ljudi su agresivniji”, zaključio je dr. med. Maloševac.

Podsjećamo, kako je hrvatska liječnička komora provela krajem prošle godine istraživanje pod nazivom “Nasilje među liječnicima”.

Čak 93 posto anketiranih liječnika je doživjelo na poslu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja, a fizički napad na liječnika dogodio se u 22 posto zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.