SKAČU CIJENE PLINA U EUROPI: Na najvećoj su razini od veljače – ima li brige za zimu?

Cijene prirodnog plina dosegnule su na europskom tržištu najvišu razinu od veljače, potaknute rizicima u opskrbi i najavama zahlađenja na početku sezone grijanja.

U petak je megavat sat plina u terminskim ugovorima s rokom isporuke do mjesec dana na referentnoj digitalnoj platformi TTF u Amsterdamu stajao 56,10 eura, što je najviša cijena u otprilike osam mjeseci.

Od početka tjedna cijena mu je porasla 45 posto, odnosno oko 18 eura. piše Lider. Cijene su potaknuli rizici po opskrbu i vremenske prognoze koje najavljuju pad temperatura.

Rizici uključuju privremeno zatvaranje velikog polja prirodnog plina u Sredozemlju i plinovoda Balticconnector između Finske i Estonije zbog oštećenja. Trgovce brine i mogući prosvjed radnika u australskom plinskom sektoru i sukob Izraela i palestinske islamističke skupine Hamas.

Unatoč skoku u ovom tjednu cijene su u Europi još uvijek znatno niže no što su bile u prvim mjesecima ruske invazije na Ukrajinu u 2022. godini, kada su bile nakratko premašile i 300 eura po MWh.

Na početku sezone grijanja europska skladišta plina dobro su popunjena, napominje novinska agencija dpa.