SJEĆANJE NA ARSENA: Što se može vidjeti u ciklusu filmova o velikom kantautoru?

arsen dedić

U kinu Tuškanac večeras počinje ciklus sjećanja na našeg velikog kantautora, pjesnika i skladatelja Arsena Dedića.

Gleda se ukupno šest naslova, a ciklus otvara film “Višnja na Tašmajdanu” iz 1968. “Gdje je Dedić otpjevao pjesmu “Odabrat ćeš gore” koju publika sigurno jako dobro pamti i tu se uz njega, u glavnoj ulozi filma pojavljuje vrlo mlada Neda Arnerić”, kaže Agar Pata iz organizacije, a prenosi Media servis.

U ciklusu ćemo premijerno vidjeti film “Belle epoque” (Bel epok) to jest, “Posljednji valcer u Sarajevu”.
“To je film za koju je Arsen Dedić skladao muziku i to je bila zadnja glazba koju je ovaj veliki umjetnik napisao za igrani film.

Film je režirao Nikola Stojanović, snimljen je 1990. godine. To je bio jedan od zadnjih jugoslavenskih filmova. Zbog rata je dovršen tek 2007. godine tako da je i ovaj soundtrack filma nastajao u razmaku punih 17 godina”

Zanimljivost u ciklusu je film Kad golubovi dolete u kojem se Dedić pojavljuje i kao glumac.”Inače Dedić je za film skadao stotinjak partitura, surađivao je sa mnogim velikim redateljima kao što su Vrdoljk, Bulajić, Krelja, Galić, Relja, Fanelli.

Njegova pjesma “Vlakom prema jugu” koja je skladana prije filma Petra Krelje sjajno se uklopila i film i, dapače, dala mu je čak i naslov”

I taj se film prikazuje u ciklusu, kao i fi”Po mnogim glazbenim kritičarima najuspjeliju filmsku glazbu; jednostavnu, jasnu, raskošnu Dedić je skladao za Glembajeve Antuna Vrdoljaka koje ćemo isto vidjeti u ciklusu”Ciklus završava u subotu, svake večeri gledaju se dva naslova, od 19,15 i od 21 sat.

Ulaznice koštaju 10 kuna.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!