SJEĆANJA: Prije 29. godina raketirani su Banski dvori

Prije točno 29. godina zrakoplovi JNA raketirali su i teško oštetili Banske dvore, a dan nakon 8. listopada 1991. godine saborski zastupnici u podrumu INA-ine zgrade u Šubićevoj donijeli su povijesnu odluku o prekidanju svih državno-pravnih veza s Jugoslavijom.

Izvor: Media servis

Odlukom Vlade Andreja Plenkovića sutrašnji dan postaje Dan Hrvatskog sabora, a ne Dan neovisnosti koji se po novom obilježava 25. lipnja. Prije 29 godina na današnji dan istekao je moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, istog dana velikosrpski agresori bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Predsjednik je napad ocijenio zločinom protiv kulture i napadom na simbol hrvatske vlasti. “Ali su time barbari postigli suprotno, postigli su još veće jedinstvo hrvatskoga naroda”.

U trenutku raketiranja u zgradi Vlade bili su savezni premijer Ante Marković i predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić.”Mi smo mislili da gori zgrada, međutim to je bila samo prašina, nije bio dim. Držali smo se svi za ruke, zajedno sa službenicima iz Banskih dvora i policijom, čekali su nas auti, otišli smo u jedno sklonište pokraj restorana Dubravkin put”, prepričao je Mesić.

Budući da su bili stvoreni uvjeti, dan nakon Hrvatski sabor je donio jednoglasnu odluku da „Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije – SFRJ“.

Povijesnu odluku obznanio je tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. “Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državnopravne veze na temelju kojih je, zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ”, pročitao je Šeks.

Sjednica svih triju saborskih vijeća održana je u podrumskim prostorijama zgrade INA-e u Zagrebu, zbog mogućih novih zračnih napada.

Predsjednik Sabora Žarko Domljan: “Još od vremena turskih zuluma hrvatski Sabor nije bio prisiljen da traži neko tajno i skrovito mjesto i sama ta činjenica dovoljno govori o tome kuda ovi novovjeki zulumčari povijesno i civilizacijski pripadaju”, poručio je predsjednik Sabora.

Iako se 8. listopada obilježavao kao Dan neovisnosti od 2001. godine, prema prošlogodišnjoj odluci Vlade, ove godine ćemo sutrašnji dan obilježiti kao Dan Hrvatskog sabora. NIje više blagdan, nego spomendan.

Komentiraj