SJEĆANJA: Na današnji dan prije 21 godinu počela je “Oluja”

Knin, Oluja

Prije 21 godinu u ranim jutarnjim satima počela je oslobodilačka vojno-redarstvena akcija “Oluja” kojom su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, što je omogućilo oslobodilačke akcije u Bosni i Hercegovini.

Akcija je trajala do 8.kolovoza, a već na samom njezinom početku u manje od dva dana oslobođeno više od 80 posto okupiranog teritorija. Na središnjoj proslavi u Kninu sutra se očekuje oko 100 tisuća građana, prenosi Media servis.

Dok je Hrvatska još spavala u 5 sati ujutro na današnji dan 1995. kreće akcija Oluja. Gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika krenulo je istovremeno iz 30 pravaca u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uništilo je neprijateljsko radio-relejno čvorište Ćelavac te središta veze na Petrovoj i Zrinskoj gori. Već prvog dana akcije oslobođeno je više gradova i sela na širem okupiranom području, te Sveti Rok nedaleko od Knina. Ostala mjesta bila su opkoljena ili poluopkoljena. Cijela Hrvatska pozorno je pratila vijesti sa bojišnica, a vojni vrh bio je zadovoljan munjevitim početkom akcije.

“Prvi dan ove operacije odvija se po planu. Iz neprijateljskog stroja izbačeno je 760 vojnika i časnika tzv. vojske Krajine” Umirovljeni general Petar Stipetić prisjetio se dana uoči početka Oluje.”Dan ranije bio sam u Ženevi sa srpskom delagacijom koja je odbila naše uvjete. Kad smo se vratili u Zagreb predsjednik Tuđman je rekao sutra krećemo. I krenulo je. Bio sam zapovjednik obrane u istočnoj Slavoniji i Đakovu, da bi drugi dan bio određen za zapovjednika sektora Sjever”, rekao je Stipetić. Najveći uspjeh operacije postignut je drugog dana kada je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza oslobođen Knin, a kninskom se tvrđavom zavijorila hrvatska zastava. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, upravo je taj dan proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja. Akcija je uspješno nastavljena i u iduća dva dana, te je do 8.kolovoza ukupno oslobođeno 10.400 četvornih kilometara. Središnja proslava sutra je u Kninu.

Večeras će se održati primanje za ratne zapovjednike iz Oluje, a sutrašnja glavna svečanost počinje u 8 sati budnicom gradskim ulicama. Slijedit će tradicionalno podizanje zastave na Kninskoj tvrđavi, prelet vojnih zrakoplova, a potom i svečani mimohod vojske, policije, građana i visokih dužnosnika. Sve će završiti u 21 sat koncertom „Pobjeda za heroje“. Uoči sutrašnjeg velikog dana oglasio se i premijer Tihomir Orešković.

Čestitao je svim građanima i braniteljima poručivši, između ostalog, da moramo biti dostojni njihove žrtve i uložiti sve svoje znanje i volju da bismo Domovinu,učinili boljom, gospodarski snažnijom i prosperitetnijom. Njegov izaslanik i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić položili su vijence kod Zida boli, kod središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja i na grobu doktora Franje Tuđmana.”Danas se treba prisjetiti i Vukovara i Knina. Knina posebno jer su na sutrašnji dan naše snage ušle u Knin i time obilježili pobjedu hrvatske vojske” U “Oluji” su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a ranjeno ih je više od 1400.