SJEĆANJA: 28. obljetnica sloma obrane herojskog grada Vukovara

Podijelite članak

Cijela je Hrvatska ovaj vikend palila svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje.

Izvor: Media servis

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja pod sloganom ”Vukovar – mjesto posebnog pijeteta’, gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovarci , ali i svi Hrvati, prisjetit će se na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara. Delegacija srpskog vijeća, kao i prošle godine, u Vukovar je stigla dan ranije položiti vijence za sve stradale u Domovinskom ratu.

Studeni je mjesec u kojem se sjećamo najvećih stradanja Domovinskog rata. Brojni gradovi ovog vikenda počeli su s obilježavanjem sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Delegacije Srpskog narodnog vijeća, Udruženja porodica ‘Protiv zaborava’ te manjinskih srpskih vijeća, kao i prošle godine, u Vukovar su stigli dan uoči obljetnice. Milorad Pupovac:

“Zapalili smo svijeće za sve stradalnike, za sve žrtve, za sve ljude koji su stradali u ratnom razdoblju u gradu Vukovaru i njegovoj okolici”.

Građani Zagreba simbolično su upalili lampaše duž ulice grada Vukovara. Sinoć su upaljene svijeće i održana molitva u Vukovarskoj ratnoj bolnici koja će postati Nacionalna memorijalna bolnica, a paljenju je nazočila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ministar branitelja Tomo Medved uoči tužne obljetnice predstavio je Zakon o Vukovaru.”Ovim prijedlogom Zakona Vukovar se proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta s dva ključna cilja – uspostava i očuvanje kulture sjećanja na žrtve Vukovara i aktivnosti usmjerene da društveni razvoj tog područja.”

U sjećanje na 2717 stradalih hrvatskih branitelja i civila tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara, tradicionalno će krenuti kolona sjećanja od vukovarske bolnice pa do memorijalnog groblja, čiji će put označiti 3.500 svijeća. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava:

”Poziv svima, budući da nikome ponaosob ne ide poziv, da nam se priključe na taj dan. Ukoliko na taj dan ne mogu bit sa nama, da nam se priključe akcijama u svojim gradovima i općinama.”

Obilježavanje dana sjećanja na žrtvu Vukovara završava u utorak odavanjem počasti žrtvama koncentracijskog logora u “Veleprometu” te žrtvama ubijenima na Ovčari. Ovo je posljednja tužna obljetnica koja će se održati radnim danom. Odlukom Vlade, od iduće godine, 18.studeni obilježavat će se kao državni blagdan, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Komentiraj