SJAJAN ALBUM U PRODAJI: “Hrvatski skladatelji – Josipović, Bjelinski, Pejačević”

U prodaji je album “Hrvatski skladatelji – Josipović, Bjelinski, Pejačević”. Sam naslov da naslutiti da se na ovom albumu nalaze skladbe troje hrvatskih skladatelja različitih generacija.

Dora Pejačević jedna je od najtalentiranijih skladateljica na prijelazu 19. u 20. stoljeće čiju stotu godišnjicu smrti obilježavamo iduće godine. Tridesetu godišnjicu smrti Bruna Bjelinskog obilježavamo ove godine, dok se za Ivu Josipovića, našeg suvremenika, može reći da je nasljednik zasada i Dore Pejačević i Bruna Bjelinskog.

Na albumu se nalazi ukupno osam skladbi, dvije Josipovićeve “P.P.M.C. – Pater Perotinus Milennium Celebrat” i “Samba brevis”, zatim “Divertimento for orchestra (Tempo di marcia, Scherzando, Andante sostenuto, Allegro vivace)” Burna Bjelinskog u izvođenju Zagrebačke filharmonije te “Preobraženje”, “Ljubavna pjesma”, “Dvije leptirove pjesme” i “Uvertira” Dore Pejačević. Ove skladbe, izuzev “Uvertire”, otpjevala je sopranistica Marija Vidović u pratnji Zagrebačke filharmonije kojom je ravnao svjetski poznati dirigent, Jan Latham König. Skladbe za glas i orkestar slavne skladateljice bogate su romantičnim ugođajima, a njezin relativno mali, ali umjetnički vrijedan opus prepoznali su i neki od najslavnijih glazbenika.

Skladba “Divertimeno za orkestar”, briljantno je i jedno od najpopularnijih djela Bruna Bjelinskog u kojem su diskretno prisutni ritmovi i melodije mediteranskog podneblja. Prelazak u novo glazbeno tisućljeće obilježen je prvom skladbom na ovom albumu “P.P.M.C. – Pater Perotinus Milennium Celebrat” pisanom za veliki simfonijski orkestar dok je “Samba brevis” za gudački orkestar  prerađena i nešto kraća verzija izvorne skladbe “Samba da camera” iz 1985. godine s kojom je Josipović osvojio Grand prix Europske radijske unije.

“Skladba u varijantama ‘Samba brevis’ i ‘Samba da camera’ postala je jedna od najizvođenijih i višestruko snimljenih hrvatskih skladbi za gudače od strane domaćih i inozemnih ansambala”, napisala je u knjižici izdanja Sanda Vojković.

Naslovnu stranu ovog albuma krasi slika jednog od najboljih hrvatskih slikara, Vatroslava Kuliša, koji ju je naslikao povodom obilježavanja šezdeset godina diskografske kuće Croatia Records.

U ovoj godini kada slavimo sedamdeset i pet godina svog postojanja posebnu pozornost dali smo upravo klasičnoj glazbi, velikim hrvatskim skladateljima, dirigentima, ansamblima, pjevačima i solistima stoga je i ovaj album “Hrvatski skladatelji” vrijedan doprinos hrvatskoj glazbenoj baštini.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!