SIROMAŠTVO U HRVATA: Oko 800 tisuća stanovnika u Hrvatkoj je na rubu siromaštva

siromaštvo, kontejner, smeće

Svjetski dan borbe protiv siromaštva obilježava se i diljem Hrvatske.

U našoj zemlji oko 20 posto stanovništva je u riziku da postanu siromašni, pokazuju podaci Državnog ureda za statistiku.

Oko 800 tisuća stanovnika u Hrvatkoj je na rubu siromaštva, odnosno raspolaže sa primanjima koja su manja od 24 tisuće kuna godišnje.

Što se županija tiče, najviše siromašnih je u Virovitičko – podravskoj i Brodsko – posavskoj županiji, dok najmanji broj siromašnih građana imaju Primorsko – goranska županija, te Grad Zagreb. Danas su predstavljeni i rezultati prvog mapiranja i procjene geografske raspodjele rizika od siromaštva.

Resorni ministar, Tomislav Tolušić, naglasio je da će ti podaci pomoći u pravednijem kreiranju politika kojima je cilj smanjenje siromaštva.

“Ovaj projekt smo financirali iz EU fondova i s njime zapravo imamo alat da možemo direktno pomoći onim općinama i gradovima koji tu pomoć trebaju dobiti. Danas to radimo na temelju nekakvog subjektivnog osjećaja, ne primjenjujemo nekakve dodatne bodove za ovekve stvari, a od sada ćemo to moći raditi i plasirati novce iz Fondova u ona područja koja taj novac uistinu i trebaju”, naglasio je Tolušić.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!