SIROMAŠNI ODUSTAJU OD SOCIJALNE POMOĆI: Zavladao strah – država im se upisuje na kuću

Od zahtjeva za socijalnu pomoć odustalo je bajmanje 530 najsiromašnijih građana. Razlog – zauzvrat su morali pristati na to da im se država upiše, stavi zabilježbu, na nekretnine.

Izvor: Media servis

“Prema našim informacijama, najmanje 530 građana je iz tog straha odustalo od primanja ove naknade, iako nemaju sredstva za osnovne životne potrebe”, upozorila je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, kako javlja N1.

Odredba je to novog Zakona o socijalnoj skrbi koji je na snagu stupio 1. 1. 2023., a koji su područni uredi Zavoda za socijalnu skrb počeli masovno provoditi.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić komentirao je to što se po novom Zakonu o socijalnoj skrbi od 1. siječnja država upisuje na nekretnine primatelja socijalne skrbi. Prema toj odredbi država se posthumno može naplatiti za iznos koji je korisniku davala. Piletić kaže da ta logika nije od jučer i da su se i prije takve odredbe primjenjivale.

“Ta zabilježba korisnicima ne znači apsolutno ništa. Ne može se plasirati informacija da će im biti oduzeta imovina ili nešto tako. Ovo je dakle garancija države, i bilo je tako i u prethodnim zakonima, kada dođe ili do nasljeđivanja ili do prodaje nekretnine, da onda iz naplate te cijene iz vrijednosti nekretnine, da se vratio ono što su što su korisnici socijalne pomoći dobivati‘‘.

Istaknuo je da korisnik socijalne pomoći neka nikakvog rizika od ove zakonske odredbe da će mu za vrijeme života biti išta krivo učinjeno od strane države.

“Mi svi znamo da je obaveza roditelje ili ukućane uzdržavati. To je zakonska i ustavna kategorija. Ne možete onda očekivati da netko nije htio za života pomoći, a onda će koristiti blagodati toga što je naslijedio nekretninu i brže bolje je prodati‘‘.

Za kraj je poručio da će ove godine započeti s izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi jer će se morati uskladiti s donošenjem dva nova zakona pa je najavio:
“Onda ćemo temeljito preispitati i ovu zakonsku odredbu‘‘.