SIROČAD TRAŽI SPAS U POLJSKOJ: Njih dvjestotinjak 24 sata vlakom, pa još satima autobusima

Ukrajinci napuštaju domovinu u bijegu od ratnih strahota, a u Lviv je stiglo i dvjestotinjak mališana, inače korisnika Doma za nezbrinutu djecu u Zaporižju.

S odgajateljicama i ravnateljicom dom su djeca napustila prije dva dana, kada je ruska vojska napala tamošnju nuklearnu elektranu.

Vlakom su putovali 24 sata, a sada ih čeka višesatni put autobusima do novog doma u Poljskoj.

“Srce mi je slomljeno. Oprostite… Teško je. Kada su obitelji razdvojene, jako je teško. Oprostite, jednostavno nemam riječi. Toliko mi je žao ove djece, toliko su mali”, rekla je Olga Kičer, ravnateljica Doma za nezbrinutu djecu.

Kako je padala noć i temperatura bila sve niža, djeca su strpljivo čekala na peronu na željezničkoj stanici u Lvivu. Stariji čuvaju mlađe, dok ih je djelatnici sirotišta sve pomno prebrojavaju.

Manja djeca čvrsto su držala svoje igračke. Nitko od njih nije plakao niti se žalio.

Vladimir Kovtun (16) rekao je da se sada osjeća sigurno. “Užasno je ostati u Zaporižju kada se aktiviraju sirene za zračni napad i moramo se stalno skrivati ​​u podrumu”, kazao je, kako piše Dnevnik.hr.

Djecu su odgajatelji vodili kroz dvoranu za prodaju karata prepunu drugih Ukrajinaca. Više od 65.000 izbjeglica prošlo je kroz postaju samo u petak.

Kada je snijeg počeo padati, djeca su se ukrcala u nekoliko autobusa koji će ih prevesti u novi dom u Poljskoj. Proći će nekoliko sati prije nego što pređu granicu, piše Reuters.

“Ne želimo napustiti Ukrajinu – volimo je”, rekla je Kičer. “Ali, nažalost, moramo otići… Putin jednostavno ubija ljude… Ja ne razumijem zašto ruski narod ne može vjerovati da smo bombardirani – da ubijaju nas i našu djecu”,