VIDEO: SIRIJCI UMIRU OD GLADI – Djeca traže lišće i travu u minskim poljima

glad, djeca

Procjenjuje se da je oko 40.000 Sirijaca doslovno zatočeno iza prve crte fronte, bez hrane i lijekova, čekajući da svjetske sile privole vladu i pobunjenike na dogovor.

Sirija je prije samo šest godina bila vrlo ugodna zemlja za život. Većinom su je naseljavali pripadnici srednjeg društvenog sloja, a kršćani i muslimani su se uzajamno poštovali i živjeli u slozi.

Danas u Siriji ljudi doslovno umiru od gladi. Strahovito snažno je odjeknula vijest da je u jednom gradu ubijen posljednji konj kako bi stanovnici, ponajprije djeca, imali što za jesti. Koliko je taj narod pristojan, potvrđuju humanitarci koji govore kako je djeci koja im prilaze neugodno i mole hranu ispričavajući se.

Madaja je opkoljeni grad kojega kontroliraju pobunjenici, iako su u okruženju vladinih snaga kao i pripadnika Hezbolaha. Punih pet mjeseci nije bilo moguće poslati humanitarnu pomoć s hranom.

Djeca preživljavaju hraneći se lišćem i tražeći travu lutajući po minskim poljima. Od gladi je umrlo 28 ljudi, a među njima šest novorođenih beba, kako tvrde liječnici bez granica. Radi se kako je rekao jedan od humanitaraca o „ efikasnom zatvoru na otvorenom“.

Iako je sve to zgrozilo međunarodnu zajednicu, procjenjuje se da je oko 40.000 Sirijaca doslovno zatočeno iza prve crte fronte, bez hrane i lijekova, čekajući da svjetske sile privole vladu i pobunjenike na dogovor.

Sporost u ovakvoj situaciji, kada se izgladnjuju ljudi- što je ratni zločin, nije primjerena. Osobito kada u tom zločinu, upozorava glavni sekretar UN-a Ban Ki-mun sudjeluju pobunjenici, ali i veliki broj vladinih dužnosnika, prenose mediji.

O tome koliko je nažalost izgladnjivanje učinkovita mjera u ovom bezumnom ratu govori i izjava jednog pobunjenika u kojoj kaže kako je na početku revolucije sanjao o demokraciji i slobodi, a danas sanja samo o hrani. (g. i.)

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!