SIRENE ZA UZBUNU NA KOSOVU: Blokada puteva, pucano prema policiji

Danas poslijepodne u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice čule su se sirene za uzbunu. Bile su vrlo glasne, što je uspaničilo mnoge građane, a posebno ljude s malom djecom koji su se zatekli na ulici, javlja KosSev.

Građani sa sjevera Kosova javljaju da se na više lokacija postavljaju barikade. Napetosti dolaze uoči zabrane koja će u ponoć stupiti na snagu na Kosovu, a koja će braniti ulazak na kosovski teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije.

Umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”. Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srpske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Kosovska policija potvrdila je da je na nekoliko lokacija čula pucnjavu iz vatrenog oružja i da su neki pucnjevi bili usmjereni prema policijskim jedinicama, ali da nije bilo ozlijeđenih.

Kosovski premijer Albin Kurti okrivio je večeras srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića kao izazivače “nemira” na Severu.

Kao nemire precizirao je blokadu puteva i pucanje, a za akcije koje je opisao kao “agresivne” naveo je da su unaprijed planirane u Beogradu i Raški, te da su im prethodili “sastanci i skupovi straha i prijetnji”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!