SINDROM SLOMLJENOG SRCA: Kako ga prepoznati i koliko je opasan?

Svi znamo da se od srčanog udara može umrijeti. No što je sa sindromom slomljenog srca koji nastaje zbog prevelikog emocionalnog stresa? Može li se i od toga umrijeti?

Da je to moguće, potvrđuju nam slučajevi ljudi koji su umrli nedugo nakon što su izgubili životnog partnera ili dijete, uz koje su bili snažno emocionalno vezani.

Mnogi vjeruju da je slavna glumica Debbie Reynolds, koja je preminula dan nakon smrti kćeri Carrie Fisher 2016. godine, umrla upravo zbog slomljenog srca, piše Alternativa za Vas.

Prvi ga otkrili Japanci

Sam sindrom slomljenog srca nije bio prepoznat sve do 1990. godine, kada su ga japanski znanstvenici otkrili i nazvali ga – takotsubo kardiomiopatija.

Riječ „takotsubo“ na japanskom označava keramičku posudu u koju se hvataju hobotnice, a koja svojim izgledom podsjeća upravo na srce pogođeno ovim sindromom.

Američki kardiolog Tim Martin kaže da ovaj sindrom može zadesiti svakoga, čak i one najzdravije.

No, ipak, puno češće pogađa žene nego muškarce. Više od 90 posto slučajeva sindroma zabilježeno je među ženama u dobi od 58 do 75 godina.

Najčešći okidači za slomljeno srce

Do sindroma slomljenog srca dolazi kada je srce nakon jako stresnog događaja izloženo velikoj navali hormona stresa.

Pod velikim emocionalnim stresom, simpatički živčani sustav otpušta mnogo neurotransmitera sličnih adrenalinu koji mogu biti kardiotoksični i oštetiti srčani mišić.

Zbog toga je ograničena funkcionalnost srca, na mjestima se poveća i može biti čak nakratko paralizirano.

Osim smrti jako bliske osobe, okidač za sindrom slomljenog srca mogu biti i bankrot, otkaz na poslu, razvod, napuštanje od strane partnera, automobilska nesreća, prekid romantične ljubavi, saznanje terminalne dijagnoze i sl.

srce, stablo

Simptomi slični srčanom udaru

Simptomi slomljenog srca su nagla bol u prsima i kratkoća daha, zbog čega se ovaj sindrom često poistovjećuje sa srčanim udarom.

No, dok je kod srčanog udara protok krvi kroz koronarnu arteriju potpuno blokiran, kod sindroma slomljenog srca taj je protok samo oslabljen.

Kod sindroma SS-a dio srca se privremeno poveća i ne pumpa krv normalno, dok ostatak srca normalno funkcionira ili malo pojača kontrakcije.

Javlja se i aritmija ili nepravilan srčani ritam.

Dobra vijest: sindrom se najčešće povlači u roku od nekoliko tjedana

Kardiolozi kažu – sindrom slomljenog srca može se izliječiti i prevladati u roku od nekoliko tjedana.

Kod nekih srce se vraća normalnoj funkciji već nakon nekoliko dana, a kod nekih je potrebno i nekoliko mjeseci.

No ponekad su pritisak i tuga toliko golemi da osoba umre. Tada možemo reći da se osoba doslovce slomila i da joj je srce puklo od tuge.

No smrt može nastupiti i zbog prethodnog začepljenja krvnih žila, zatajenja srca, abnormalnosti u srčanom ritmu, niskog krvnog tlaka i nekih drugih tegoba koje osoba ima otprije.

Također, ako ste već „preboljeli“ sindrom slomljenog srca, vrlo je mala vjerojatnost da ćete to opet doživjeti. Slomljeno srce nije sindrom koji se ponavlja.

tuga, bol, srce, samoća

Kako smanjiti rizik?

Redovito vježbajte. Pronađite svaki dan vremena za relaksaciju kako biste smanjili stres.
Smanjite unos kofeina. Priuštite si dovoljno sati kvalitetnog sna.
Dišite polako i duboko.
Nakon smrti voljene osobe, povežite se s osobama koje su imale slično iskustvo.

Biljke koje vam mogu pomoći

Čaj od gloga – glog je odličan tonik za srce i zdravlje krvnih žila, snižava krvni tlak.

Ružine latice – probajte čaj od latica ruže, to će vas umiriti, ublažiti depresiju i emocionalnu bol.

Matičnjak – kuhajte si čaj od matičnjaka, koji umiruje živčani sustav, poboljšava san i ima blagotvoran učinak na srce.

Ružmarin – ova moćna mediteranska biljka revitalizira i energizira, što je odlično ako patite od sindroma slomljenog srca.

Komentiraj