SINDIKATI PIŠU PREMIJERU: Vladi su važniji kadroviranje i privilegije nego egzistencija 1.410 radnika

ozren matijašević

Pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću poslala je Hrvatska Udruga radničkih sindikata, a potpisuje ga predsjednik Udruge Ozren Matijašević. Pismo ima naslov „We will not keep calm“.

U pismu stoji:

„Vlada RH donijela je na prvoj sjednici dluku o zaštiti potpredsjednika Vlade i njihovih obitelji, a da nije našla za shodno udovoljiti našem zahtjevu poslanom prekjučer, da se Agenciji za zaštitu radničkih potraživanja žurno odobre sredstva za isplatu minimalaca za 1.410 radnika čiji su poslodavci blokirani. Na sjednici Vlade neki su ministri tražili novo zapošljavanje u svojim resorima. U žalosnim okolnostima koje su prisutne u Hrvatskoj, a u kojima u javnoj upravi radi nešto malo manje od peta više zaposlenih nego u prehrambeno-prerađivačkoj industriji, poljoprivredi i ribarstvu.

Pojednostavljeno rečeno, ovim potezom poslana je poruka da je Vladi stranačko kadroviranje i zaštita svojih interesa i privilegija važnije od egzistencije 1.410 radnika koji mjesecima čekaju isplatu pošteno zarađenih plaća. Takva poruka, uz cirkus oko pojedinih ministara kojemu upravo svjedočimo, ne ulijeva povjerenje u novu Vladu.

Sudeći po prvoj sjednici Vlade i neprihvaćanju našeg zahtjeva, u čemu naročito negativnu vidimo ulogu Ministrice rada u čijem resoru je Agencija za osiguranje potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, koja ne predlažući Vladi da donese potrebne tehničke odluke, jedna je od onih koji su tražili novo zapošljavanje.

Nepravda prema obespravljenim radnicima ne može se ispraviti, kao ni dojam i poruke koje je Vlada poslala sa svoje prve sjednice. Iskazana briga Vlade o sigurnosti svojih potpredsjednika i istovremeno oglušivanje na apel egzistencijalno ugroženih radnika, javnosti se poručuje da je Vlada tu zbog sebe same, a ne zbog građana, što nakon pustih priča o reformama i zaustavljanju iseljavanja iz Hrvatske slijedi kao otriježnjenje od izbornog pijanstva u kojemu u nas uvjeravali u bolju budućnost.

Zbog svega što smo doživjeli na prvoj sjednici Vlade, nećemo Vam dati mira da i dalje nastavite tako vladati.“