SINDIKATI NAJAVLJUJU: U srijedu štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj

Koalicija je spašena. HDZ i HNS sinoć su postigli kompromis da se koeficijenti složenosti poslova u školstvu povećaju za 2 posto od polovice iduće godine, ako u međuvremenu ne dođe do drugog rješenja.

Izvor: Media servis

Ipak, sindikati još ne zaustavljaju štrajk. Među svojim redovima provest će referendum o trajanju štrajka, a idući tjedan odazvat će se na dijalog u Vladi.

Dva sindikata koja su pokrenula štrajk u školama odazvat će se na pregovarački sastanak idući tjedan u Vladi, rekao je Branimir Mihalinec. Nakon toga, donijet će odluku o trajanju štrajka.

“Ono što će ostati zadnje na stolu, to ćemo ponuditi svima zaposlenima u sustavu osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali o štrajku, da se o tome očituju. Kako će tih 60 i nešto tisuća odgovoriti na naše refenrendumsko pitanje – prihvaćate li ponudu Vlade ili ne, ovisit će nastavak naših aktivnosti.”

Za sada štrajk ide prema predviđenom rasporedu. U ponedjeljak nastave nema u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji. U utorak Primorsko-goranska i zadarska županija, a u srijedu cijela Hrvatska. Sanja Šprem.

Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. Pristisak znamo pojačavati. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će i dio Hrvatske biti na Markovom trgu. to to znači? U srijedu 6.11 bit će preosvjed za 6,11 posto. Naziv prosvjeda je ‘6.11 za 6,11‘.”

Premijer Andrej Plenković pozvao je sindikate na razumijevanje. “Još jednom apel prema sindikatima, ali i prema nastavnicima i učiteljima. Mislim da možemo provesti rješenja koja su bolja nego ova sada, ali mislim da i mi kao i oni moramo sagledati cijelu sliku.”

Ministar rada Josip Aladrović rekao je kako se razmišlja u smjeru da štrajk učiteljima bude plaćen. Sindikate također poziva za stol.

“Cijelo vrijeme ista priča, mi nešto ponudimo, s druge strane se odbija. Intenzivno je traženje onoga što su na početku započeli. Mi ćemo njima doći s ponudom i vidjet ćemo. Sindikati su naravno htjeli razgovor i imat će ga.”