SINDIKATI I VLADA: Nema poziva za dogovor, ako ne stigne slijedi najava štrajka – kaže Ana Tuškan

Tjednima već traje trakavica oko boljih uvjeta rada za sve zaposlene u državnim i javnim službama.

Izvor: Media servis

Njihov sindikat, njih čak 11, složni su kako je Vladina aktualna ponuda sramotna. Ona uključuje porast od 2 posto osnovice plaće kao i 1,20 kuna po kilometru kada je riječ o prijevozu. Sindikati traže 4 posto i bolje plaćene usluge prijevoza. Ana Tuškan iz Sindikata učitelja za Media servis tvrdi kako žele mirno riješiti ovaj spor no pojašnjava što će se dogoditi ako stvari ne budu išle prema planu.

“Mi do sada nismo dobili nikakav poziv niti odgovor. Jedino što znamo je ono što su jučer prenosili mediji, a to je da je premijer Plenković najavio da se razgovori nastavljaju i da će se danas sjesti za stol sa sindikalnom stranom. No poziva nema, službenog odgovora nema. Ukoliko do toga ne dođe slijedi najava štrajka.”

Istaknula je kako ne žele cjepidlačiti hoće li do dogovora doći s ministrom rada Josipom Aladrovićem ili pak premijerom već da samo žele doći do ispunjenja svojih uvjeta. Osim porasta osnovice, sindikate učitelja muče i visoke cijene goriva, odnosno mala naknada za prijevoz.

“Moramo ponoviti da 1,20 kuna, 1,30 kuna, čak i 1,40 kuna nisu bile dovoljne niti 2018. kada su cijene goriva bile mnogo niže. Poseban je to problem u školama gdje mnogi zaposlenici rade na više škola, rade na udaljenim mjestima. Oni doista daju velika primanja. Mnogi od njih su naglasili da su u zadnjih 5 godina državi poklonili novi auto.”