SINDIKAT SOCIJALNE SKRBI: “Prijetnje” sankcijama za necijepljene izazivaju revolt i otpor

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske reagirao je na izjavu premijera Plenkovića o mogućnosti obaveznog cijepljenja, posebno u tri sektora javnih službi: zdravstvu, socijalnoj skrbi i školstvu.

Priopćenje Sindikata prenosimo u cijelosti:

“Sustav socijalne skrbi je uz zdravstvo najprocijepljeniji sustav, čak bi se moglo reći da su zaposlenici i korisnici našeg sustava bili „pokusni kunići“ jer su prvi cijepljeni u vrijeme kada su informacije o vrstama cjepiva bile jako kontradiktorne i kada se nije mogla birati vrsta cjepiva. Zbog toga smatramo izjave premjera, u kojima apostrofira sustav socijalne skrbi, neprimjerenima.

I danas kada je procijepljenost i stečena imunost zbog preboljevanja Covida u sustavu socijalne skrbi vrlo visoka, testiranje na Covid je obavezno za sve koji su 5 radnih dana bili odsutni sa radnog mjesta.

Do danas još nismo dobili službeni stav Vlade, ili Ministarstva zdravstva, o tome koliko dugo cijepljeni imaju imunitet i kada i kako će se provoditi eventualno naknadno cijepljenje ili docjepljivanje, a za sustav socijalne skrbi to je izuzetno važno.

Zbog svega navedenog smatramo da najave, moglo bi se reći „prijetnje“ sankcijama za necijepljene od strane vlade smatramo neučinkovitima i umjesto da ljude potaknu na cijepljenje izazivaju revolt i otpor. Umjesto svakodnevnih najava restrikcija za necijepljene od privatnog sektora do javnih službi, koje po svemu sudeći izazivaju suprotan efekt, predlažemo Vladi da iznađe način da stimulira ljude na cijepljenje.

Cijepljenje smatramo jednim od najvažnijih civilizacijskih dosega u borbi protiv zaraznih bolesti i cijenimo mišljenja stručnjaka sa tog područja, međutim smatramo da bi cijepljenje trebalo biti osobni odabir svakoga od nas. Sustav socijalne skrbi je pri tome pokazao veliku odgovornost i svaku prisilu držimo krajnje nekorektnom i neprimjerenom.”