SINDIKAT SANITETSKOG PRIJEVOZA: Od danas štrajkovi solidarnosti diljem zemlje

Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza najavio je da će se, zbog nezadovoljstva koeficijentima i plaćama zaposlenih u sanitetu, od srijede diljem Hrvatske početi održavati štrajkovi solidarnosti zaposlenih na sanitetskom prijevozu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

“Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza, sa svojim podružnicama, te u suradnji sa drugim sindikatima, koji imaju članove koji su zaposleni na sanitetskom prijevozu, organizirali su štrajkove solidarnosti po županijama. Svaki sindikat u dogovoru sa članovima, sukladno organizaciji rada u djelatnosti u domovima zdravlja obustaviti će rad, na način da neće obavljati prijevoz pacijenata osim kroničnih, koji moraju biti svakodnevno zbrinuti, a to su dijalizirani, onkološki te ” hitni prijevoz” u određenom vremenu.

Na ovaj način iskazuju solidarnost sa inicijativom HSSP-a, kako bismo zajedničkim nastupom ukazali na nužnu i što hitniju izmjenu uredbe o koeficijentima, te uvrštavanjem radnog mjesta, vozač i medicinska sestra/tehničar u spomenutu uredbu, jer od nesretne podjele djelatnosti ova radna mjesta pod tim nazivom ne postoje.

Kako je ranije napomenuto obavljati će prijevoz hitnih pacijenata, tzv. “hitni prijevoz”, koji po domeni spada u hitnu medicinsku pomoć i takav prijevoz bi trebali obavljati vozači i medicinska sestra/tehničar tima 1 ili tima 2, a koriste se timovi sanitetskog prijevoza za to. Odredbama pravilnika o organizaciji i načinu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza, navedeno je da se u djelatnosti sanitetskog prijevoza ne smiju obavljati poslovi iz područja hitne medicinske pomoći. Nastavno na to, pravilnikom o izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj pomoći određeno je da hitni medicinski prijevoz, između dvije bolničke zdravstvene ustanove obavlja ugovorni subjekt HZZO-a, koji obavlja djelatnost sanitetskog prijevoza, prema sjedištu zdravstvene ustanove, koja je zatražila prijevoz pacijenata u pratnji doktora medicine i s opremom zdravstvene ustanove, koja je zatražila prijevoz i utvrdila potrebu.

Navedene pravilnike je donijelo ministarstvo zdravstva uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, znači mjerodavne institucije koje su sudjelovale u izradi pravilnika su u koliziji, uzimajući u obzir da su radnici obavljali obadvije djelatnosti u svojim ustanovama prije famozne podjele, pod imenom reforma, te to čine i danas. Mišljenje sindikata je da se u djelatnosti sanitetskog prijevoza moraju vratiti nepravedno umanjeni koeficijenti i zato je pokrenut štrajk, u Zagrebu, pa tako i ostali štrajkovi solidarnosti, koji počinju danas, u ostalim županijama diljem RH.

Želimo prekinuti pravno nasilje, koje se vrši niz godina, jer određeni dio zavoda koji obavljaju sanitetski prijevoz, odnosno obadvije djelatnosti, su zadržali koeficijente i resorno ministarstvo kao i vlada, ne pokazuju volju da se izjednači koeficijent, sa kolegama vozačima i medicinskim sestrama/tehničarima u djelatnosti HMP-a.

Naravno da razumijemo višu odgovornost u toj djelatnosti, te smo ministarstvu predložili da se u suradnji sa reprezentativnim sindikatima izmjeni stavka dodatka na odgovornost tim djelatnicima, odnosno poveća, a koeficijent izjednači. Sindikat će u svojoj borbi iskoristiti sve pravne zakonske normative kako bi se ostvarilo načelo isti koeficijent za rad jednake vrijednosti, JER MI NISMO RADNICI DRUGOG REDA”, piše u priopćenju sindikata kojeg potpisuje član predsjedništva HSSP-a Ratko Sović.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!