SINDIKAT NE ODUSTAJE: U ponedjeljak ponovno štrajk u svim školama

U ponedjeljak se ponovno štrajka u svim školama. Sindikalisti ističu da ponuda premijera Plenkovića o povećanju osnovica plaća za sve javne i državne službe, nije isto što i povećanje koeficijenata u školstvu.

Očekuju poziv na socijalni dijalog, a uz štrajk najavljuju i dodatne akcije.

Predstavnici školskih sindikata simbolično su ispred Muzeja prekinutih veza najavili daljni tijek svojih akcija. Branimir Mihalinec. “Ja mislim da će baš zgodno biti da eksponat ‘prekinuti socijalni dijalog sindikata i Vlade RH‘ bude u muzeju i da se on širi po Europi.”

Iako je premijer Andrej Plenković najavio povećanje osnovice plaća u javnim i državnim službama, sindikati su ustrajni u tome da se njima poveća i koeficijent složenosti poslova, jer smatraju da su i dalje najpotplaćenija karika u javnim službama. Sanja Šprem.

“Horizontalni pristup rješavanja naših problema ne riješava problem, ne riješava bit. Ako je 6 jednako 6 i ako se svi čude zašto ne prihvatimo premijerovih 6,12, a mi tražimo 6,11 evo poruke moje susjede – ako je 6 jednako šest, onda će rado premijeru i svakome u Vladi dati svojih 6, a oni neka njoj daju svojih 6.”

Mihalinec dodaje.. “Ako zaostajemo za ostalim javnim službama, a svima jednako digne, zaostajanje ostaje i dalje. Rješenje problema nije da svima jednako podigne.”

Danas se štrajka u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji, a štrajk će se u ponedjeljak ponovno održati u svim osnovnim i srednjim školama. Od utorka ponovno kreće cirkularni model po određenim županijama, a plan je napravljen do blagdana Svih svetih. Uz štrajk, sindikalisti su spremni i za svakodnevne prosvjede.

“Što znači da mi u svakom trenutku, svaki dan možemo održati bilo koji oblik prosvjeda, od berača kestena do šetača na Trgu sv.Marka, prosvjeda većeg broja ljudi, manjeg broja ljudi. Dozvole ćemo ishoditi i Vlada može očekivati svaki tjedan ili svaki dan jedan oblik prosvjeda ispred sebe.”