SINDIKALISTICA ANA TUŠKAN: Škole nastavljaju štrajk – i nema sastanka sa Miroslavom Škorom

Prosvjetari su u štrajku već dvanaesti dan. Bez nastave su danas školarci iz Zadarske i Šibensko-kninske županije, a štrajk se nastavlja i sljedeći tjedan.

Izvor: Media servis

U ponedjeljak škole nema u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisaško-moslavačkoj županiji, a tada je najavljen i sastanak sindikata i ministara obrazovanja, financija i rada.

Sindikati su konferenciju za medije simbolično održali u Muzeju iluzija. Od svojih zahtjeva ne odustaju, a to je, podsjetimo, povećanje koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto. Pjesnički su poručili:
“Dakle iluzija što je? Iluzija nije obmana ni varka, iluziju čini nepravda svaka. Kada ti plaću smanje, to je zbog krize, a kada ti ju povećaju nije ni za lize. Kada ti u trgovinu porastu cijene, korekcija se zove, a ne poskupljenje.”

Na nastavu danas nije išla većina školarca iz Zadarske i Šibensko-kninske županije, dok će prosvjetari u ponedjeljak sa štrajkom nastaviti u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisaško-moslavačkoj.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan još jednom je pozvala sve za razumijevanje: “Mi volimo ovu zemlju i našu djecu. Jedva čekamo da se naša djeca sretna vrate u svoje klupe. Nama ovo svima teško pada, no molimo za razumijevanje. Zahvaljujemo roditeljima i ravnateljima koji nose veliki dio naše borbe. No, molimo za razumijevanje jer je ova borba naše legitimno pravo.”

A istaknula je i da na sastanke s osobama iz političkog života neće ići pa tako niti s predsjedničkim kandidatom Miroslavom Škorom koji ih je pozvao na razgovor.

“Niti jedan sindikat u obrazovanju neće ići na sastanke s niti jednom političkom strankom. Nas to ne zanima”, poručila je Tuškan.

Za ponedjeljak je najavljen sastanak predstavnika sindikata, ministra financija Zdravka Marića, ministra rada Josipa Aladrovića te resorne ministrice Blaženke Divjak koja se nada da će se na tapeti naći i koeficijenti.

“Važno je da svi razumijemo da se treba izaći iz različitih interesnih i stranačkih rovova i da se shvati da do kompromisa ovdje mora doći. Inače su nam taoci oni zbog kojih sve ovo radimo, a to su učenici koji moraju dobiti kvalitetnu nastavu, a čiji učitelji moraju biti motivirani da im isporuče ono što je ovom reformom i zamišljeno. Izađimo iz rovova i ja stvarno apeliram da ovo čim prije riješimo”, jasna je kod svog stava Divjak.