SINDIKALIST SEVER: Rješenje na izborima je velika koalicija – zajedno izvući zemlju iz krize

Krešimir Sever

I radnici i sidnikati prije izbora obično imaju velika očekivanja od buduće vlasti no svjesni su da mnoga obećanja ostanu neostvarena.

O odgovornosti politike, ali i građana u predizborno vrijeme, s dugogodišnjim šefom NHS-a Krešmirom Severom razgovarao je Adrian De Vrgna (Media Servis).

Kada su u pitanju radnička prava, ako se pita sindikalne čelnike, i SDP i HDZ često su pokazivali slično lice.

“Neovisno s koje strane vlast dolazila radnici uvijek izvlače deblji kraj. Sindikati krajnjim naporima uspijevaju sačuvati neke razine prava, ali sve skupa se okreće ka nekoj čudnoj fleksibilizaciji u kojoj se sve manje brine o čovjeku”, kaže nam predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Sreće nije bilo ni s posljednjom vlašću, HDZ-a i Mosta, iako se s Oreškovićem brzo sjelo za stol.

“Ali nije se pokazao veliki interes za socijalni dijalog, tu vrstu komunikacije i kontakata”, kaže Sever koji pozdravlja pojavu trećeg puta, no kada je riječ o iskustvu s Mostom, ono nije blistavo.

“Most je pokazao puno političke nezrelosti i nesnalaženja. Svakome mora biti jasno, i nama u sindikatima i u političkim strankama i pojedincima – nitko od nas nije mesija”.

Bi li velika koalicija SDPa i HDZ-a spasila stvar? Sever sugerira upravo takvo rješenje.

“Pa kad se zemlja izvuče iz krize da se postave stvari nanovo, pa kom` obojci kom`opanci u nekakvoj novoj diobi, novim izborima”.

Kaže se kakav narod-takvi političari. Što je s odgovornošću građana koji imaju moć? Sever je mišljenja da na izbore treba uvijek izlaziti.

“Koliko god iskustvo govori da odu jedni, dođu drugi, svi su isti ili slični…to ne znači da moramo utonuti u rezignaciju i ne ići na izbore. Uvijek postoji mogućnost. Sigurno nisu svi isti unatoč sličnostima…Na izborima ih treba ili kažnjavati ili nagrađaivati”.

A nagrađene će spremno čekati sindikati, “koje neće moći zaobići ili preskočiti nego ih čekaju kao ozbiljni sugovornoci s kojima će se morati dogovarati. Treba raditi u razvoju pokreta i sindikalne misli i promicanja društvene svijesti solidarnog organiziranja i sindikalizma”

Baš tu ima puno problema, jer, zaključuje naš sugovornik, često se zaboravljaju postignuća – od kolektivnih ugovora do zastupanja na sudu. Što je svijest članstva veća, to je i snaga sindikata veća, poručuje šef NHS-a uz zaključak da socijanu svijest treba razvijati od malih nogu.