SILVANO HRELJA: Mirovine će porasti 10 posto – obiteljski dodatak kreće od 2023.

Mirovina će za 80.000 korisnica obiteljske mirovine biti veća bar 10 posto, kaže saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, koji je do prije godinu dana bio i čelnik te stranke u tri mandata.

“Ljetos sam potpisao sporazum s predsjednikom Vlade RH na temelju kojega dajem podršku Vladi, a Vlada će gotovo dvije godine ranije od prethodnog plana u mirovinski sustav ugraditi obiteljski dodatak na mirovinu. Dogovoreni okvir je milijarda kuna za 214.000 korisnika obiteljske mirovine”, rekao je Hrelja u razgovoru za Glas Slavonije.

“U taj okvir moraju stati i oni koji primaju obiteljsku mirovinu a nemaju vlastiti staž; oni koji su nakon smrti supružnika uzeli 70 posto njegove, a svoju stavili u mirovanje, kao i oni koji imaju pravo na svoju mirovinu, a nikada nisu koristili svoju mirovinu, nego su izravno prešli u mirovinu pokojnoga jer im je to bilo isplativije. S obzirom na to da se radi o potpuno novom modelu, u HZMO-u se obavlja duboko sondiranje strukture obiteljskih umirovljenika, procjene troškova i izrada modela koji bi javnosti zajednički trebao biti predstavljen u drugoj polovini siječnja 2022. Zakonodavni okvir trebao bi biti usvojen u Saboru do sredine iste godine. U drugoj polovini godine građani bi počeli davati zahtjeve za izračun, a prva isplata dodatka bila bi u siječnju 2023. Posao je ogroman”.

A na pitanje – koliko ljudi u Hrvatskoj danas prima obiteljsku mirovinu, koja iznosi 70 posto mirovine preminulog partnera, uz odricanje od vlastite? – Hrelja kaže:

“U ovom trenutku znamo da ima više od 120.000 (pretežno) žena koje imaju svoju mirovinu u mirovanju ili nikada ostvarenu, a koriste 70 posto mirovine preminuloga supruga. Također, znamo da ima 80.000 korisnica obiteljske mirovine a da pritom nemaju svoj staž, svoju mirovinu”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!