SILOVAO I UBIO DVIJE DJEVOJKE: U Rumunjskoj se po hitnom postupku uvodi doživotni zatvor

Rumunjske vlasti po hitnom postupku planiraju uvesti doživotnu kaznu zatvora za silovatelje nakon što je zemlju potresao slučaj automehaničara koji je ubio dvije mlade djevojke, Alexandru (15) i Luizu(19). 

Alexandra je 25. srpnja s telefona iz otmičareve kuće tri puta nazvala broj za hitne slučajeve i rekla da je oteta i silovana, a dala je i podatke o mjestu u kojem je zatočena. U jednom od poziva Aleksandra moli službenika “molim vas ostanite na liniji, jako se bojim”, ali on odgovara kako se bavi drugim pozivima.

Policiji je trebalo 19 sati da pronađe osumnjičenikovu kuću nakon niza pogrešaka koje su načelnika policije stajale položaja, a Aleksandru života. Prilikom istrage u blizini kuće nađena je torba sa posmrtnim ostacima druge djevojke Luize, koja se smatrala nestalom još od travnja.

Ministar unutarnjih poslova podnio je ostavku, a protiv nekolicine policajaca i državnih odvjetnika vodi se stegovni postupak zbog propusta u istrazi.

Rumunjska premijerka smijenila je ministricu obrazovanja zbog “izrazito neprimjerenih” komentara o otmici 15-godišnje djevojke. Naime, komentirajući slučaj spomenuta ministrica je na televiziji izjavila kako je ona osobno kod kuće naučila “da ne ulazi u automobil sa strancima”.

Tisuće ljudi su sudjelovale u prosvjedima osuđujući nesposobnost policije koja je otezala s pokretanjem istrage o nestanku djevojaka.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!