SIGURNOST NA MORU: U akciji “Sigurna plovidba 2022” naplaćeno više od 400 tisuća kuna kazni

Akciju pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe, koja je održana jučer, 22. srpnja u vremenu od 10.00 do 18.00 sati na području svih lučkih kapetanija, ispred resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pratio je državni tajnik za more i EU fondove Josip Bilaver te ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić.

Priopćenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture prenosimo u nastavku:

“Cilj provedene akcije u prvome redu je edukacija sudionika u pomorskom prometu, dok sankcioniranje prekršitelja ima za svrhu prevenciju pomorskih nesreća, a glavni razlog održavanja sveobuhvatne koordinirane akcije svakako je pojačan pomorski promet hrvatskim dijelom Jadranskoga mora, tijekom ljetnih mjeseci. Državni tajnik Josip Bilaver tijek akcije pratio je u zadarskome području nadzora sigurnosti plovidbe te je tom prigodom izrazio zadovoljstvo viđenim i napomenuo kako hrvatskim dijelom Jadranskog mora plovi približno 160 tisuća plovila, dok se nadzor izvršava sa 40 brodova iz sastava osam lučkih kapetanija.

„Poseban naglasak nadzornih aktivnosti tokom današnje akcije usmjeren je na kontrolu nepropisne brzine plovidbe te glisiranja u nedozvoljenom morskom području, a što čini preko 60% ukupnih prekršaja. Nadzor će se provesti i nad iznajmljivanjem plovila, nesavjesnim plivačima i roniocima, putničkim brodovima za jednodnevne izlete i ostalim sudionicima pomorskog prometa. Za kraj ističem kako je ovo prva, ali svakako ne i zadnja akcija tokom ove sezone. Molim sve sudionike pomorskog prometa da poštuju more, čuvajte sebe i druge sudionike u nautičkom prometu.“, rekao je državni tajnik Bilaver.

Pojačani nadzor sigurnosti plovidbe u okviru jučerašnje akcije proveli su službenici lučkih kapetanija u koordinaciji sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), čiji su djelatnici osigurali podršku dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, neidentificiranim i identificiranim pomorskim objektima, uz poseban naglasak na kontrolu nepropisne brzine plovidbe u nedozvoljenome morskom području. U akciji je sudjelovalo 100 službenika Uprave sigurnosti plovidbe resornog Ministarstva, a inspekcijski nadzor na moru proveden je sa 23 plovila iz sastava lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava, kojima je izvršeno 438 inspekcijskih pregleda i utvrđeno ukupno 173 povrede propisa, temeljem Pomorskog zakonika, odnosno, Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe.

​Sudionicima u pomorskom prometu, kojima su utvrđeni prekršaji izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 406.000,00 kuna. Kroz preventivno djelovanje prema svim sudionicima u pomorskom prometu ukazuje se na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa tijekom plovidbe. Središnja akcija demonstracija je operativne spremnosti i učinkovitosti nadležnih službi resornoga Ministarstva, odnosno, sustava sigurnosti plovidbe, a provedba akcija pojačanih nadzora sigurnosti plovidbe nastavit će se u području nadležnosti svih osam lučkih kapetanija, tijekom trajanja razdoblja pojačanog pomorskog prometa.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!