SEVER O POREZNOJ REFORMI: Ostaviti najnižu stopu za kruh i mlijeko

Krešimir Sever

Nezavisni hrvatski sindikati upozorili su na neizbježna poskupljenja osnovnih namirnica od 2018. koja će dodatno pogoršati položaj socijalno najugroženijih.

Ministar financija Zdravko Marić u međuvremenu nastavlja braniti poreznu reformu. Gostujući na N1 televiziji Marić je demantirao da je on Superhik u ovoj Vladi.

Tvrdi da porezna reforma nije napravljena kako bi uzimala siromašnima i davala bogatima, nego da će svi imati koristi od sveobuhvatne reforme. Iako će se povećati PDV za kruh i mlijeko, smanjit će se PDV na tisuće artikala, a pojeftinit će i struja, kaže Marić.

Koliko su u potrošnji kruh i mlijeko? Manje od 4 posto ukupne potrošnje. Koliko je struja, koliko je ukupna hrana? Naravno da smo se sad fokusirali na kruh i mlijeko. Međutim jedna velika stvar za građane je umanjivanje regresivnog efekta PDV-a. Između ostalog, smanjivanje stope PDV-a na isporuku električne energije‘‘, naveo je.Marić ističe snižavanje ulaznih troškova te odbacuje scenarij velikih poskupljenja od siječnja 2018. na koja upozorava Nezavisni hrvatski sindikat.

Čelnik NHS-a Krešimir Sever.‘ ‘S obzirom na zategnuto stanje kod prerađivača, svi kažu da su im cijene već prenapregnute, treba očekivati da će do poskupljenja doći. To će sasvim sigurno udariti ove najsiromašnije. Kod siromašne obitelji, umirovljenika, jasno je da tu kruh i mlijeko igraju jako važnu ulogu. Lijekovi isto tako. Kod ovih strateških namirnica trebalo bi ostaviti najnižu stopu PDV-a, trebalo bi uvesti još jednu veću stopu poreza na dohodak. Također, trebalo bi povećati minimalnu plaću i stvoriti sve preduvjete da plaća u Hrvatskoj raste. Jer to je jedini znak da se zemlja oporavlja i da nešto troši‘‘, kaže Sever, a prenosi Media servis.