SERIJA NOVIH POTRESA: Na Banovini se treslo 3,7 i 3,3 po Richteru

U središnjoj je Hrvatskoj tijekom noći zabilježena serija potresa, od kojih je najjači bio onaj u 4:55 koji je prodrmao Petrinju i okolicu, ali se osjetio i u Zagrebu.

Prema podacima Seizmološke službe, zabilježena su dva umjerena potresa s epicentrom kod Petrinje. Prvi jači potres magnitude 3.7 prema Richteru i intenziteta u epicentru V stupnja EMS ljestvice dogodio se u 4 sata i 55 minuta. Drugi slabiji potres magnitude 3.3 prema Richteru i intenziteta u epicentru IV stupnja EMS ljestvice dogodio se u 5 sati i 19 minuta.

EMSC je ranije javio da je magnituda tog najjačeg potresa je iznosila 3,4 stupnja po Richteru s epicentrom u blizini mjesta Strašnik.

Korisnici su na EMSC-ovoj aplikaciji ostavili veliki broj komentara koji svjedoče kako je izgledao ovaj potres: “snažna trešnja od nekoliko sekundi, ljuljanje i buka iz dubine”.

Desetak minuta nakon potresa u Petrinji, EMSC je izvijestio i o umjerenom potresu magnitude 2,7 stupnjeva po Richteru kod Karlovca, točnije 17 kilometara sjeveroistočno od centra grada.

Prvi u seriji od pet potresa zabilježen je oko 3 sata i 45 minuta na EMSC-u, nakon čega je uslijedio umjeren potres kod Petrinje te tri naknada podrhtavanja. Potresi jačine 1,4 i 1,9 stupnjeva po Richteru zabilježeni su kod Pokupskog, 3,4 pogodio je Petrinju, 2,7 bio je kod Glinskih poljana dok je potres magnitude 1 po Richteru zabilježen u okolici Zagreba.

Ovog vikenda očekuju se prvi stanari u kontejnerskom naselju na Sajmištu u Petrinji. Grad će jutros preuzeti naselje na upravljanje i useljavanje.

Inicijativa građana “Petrinjsko proljeće” organizira akciju “Moja kuća je prioritet” s početkom u 12:19. Početna lokacija je ispred kuće obitelji Celić na parkiralištu nekadašnje stare tvornice salame Gavrilović.

Petrinjsko proljeće poziva građane Petrinje da na svojim kućama, zgradama i stanovima istaknu znak kojim zahtijevaju hitno djelovanje institucija i odgovornih u sanaciji potresom oštećenih građevina koje izravno ugrožavaju njihovu sigurnost.

Boje naljepnica koje smo dobili nakon pregleda statičara ne razlikuju nas. Sve će biti crvene ako ne obnovimo grad jer smo trenutačno taoci između grada, županije i države zbog nedostatka informacija i komunikacije te nejasne koordinacije rada službi uključenih u sanaciju. “Ovo je naše Valentinovo”, poručuju iz Inicijative.

Komentiraj