SERGEJ LAVROV: Ukrajina je postala totalitarna država, slična nacističkoj

Na okupiranim područjima Ukrajine započeli su referendumi o pridruživanju Ruskoj Federaciji, dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov Ukrajinu proglasio totalitarnom državom.

Izvor: Media servis

Jutros u šest sati po srednjoeuropskom vremenu počelo je izjašnjavanje stanovništva na okupiranim dijelovima Ukrajine za pripojenje Rusiji, a trajat će do 27. rujna u regijama Luhansk, Doneck, Herson i Zaporižje koje čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina svojom protuofenzivom preokrenula tijek rata što je svakom okupatoru pokazalo da Ukrajina može pobijediti i da ide prema pobjedi. Osvrnuo se na mobilizaciju u Rusiji.

“Ruska odluka o mobilizaciji otvoreno je priznanje da njihova regularna vojska, koja se desetljećima pripremala za preuzimanje tuđe zemlje, nije izdržala i raspala se. A sada, zbog mobilizacije, rat Rusije protiv Ukrajine za većinu ruskih građana nije nešto na televiziji ili na internetu, već nešto što je ušlo u svaki ruski dom.”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon što je sat i pol kasnio na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, održao je govor u kojem je rekao da je Ukrajina postala totalitarna država, slična nacističkoj.

“Ne sumnjamo da je Ukrajina postala potpuno totalitarna nacistička država gdje su pogažene norme Međunarodnog humanitarnog prava. Ako oružane snage koriste svoju taktiku terorista koji koriste civile kao živi štit, a to je posebno bio ciničan stav država koje napumpavaju Ukrajinu oružjem i obučavaju svoje vojnike, onda je cilj očigledan. Oni žele razvući borbu što je duže moguće usprkos žrtvama i razaranjima.”

Dodao je da postoji pokušaj nametanja ideje o ruskoj agresiji kao izvoru svih tragedija te da ne vjeruje u rad Međunarodnog kaznenog suda nakon čega je odmah napustio sjednicu Vijeća na što je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, koji je idući održao govor, da Lavrov ne želi čuti kolektivnu osudu Vijeća.