SERGEJ LAVROV O AGROKORU: Nema političke pozadine u odlukama ruskih banaka

sergej lavrov

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier boravi u službenom posjetu Moskvi. Na susretu sa šefom ruske diplomacije Lavrovim neizbježne teme su bile Agrokor i rafinerija u Bosanskom brodu, a istaknuto je i okretanje nove stranice u odnosima dviju država.

Izvješće: Media servis

Prije 25 godina Ruska Federacija i Hrvatska su uspostavile odnose, no oni su godinama na niskoj razini. Stier i Lavrov okreću novu poglavlje. ” Gotovo 11 godina je prošlo od posjeta jednog hrvatskog ministra vanjskih poslova Moskvi. Ovo je otvaranje nove faze dijaloga”, naglasio je Stier, a njegov domaćin ocijenio da se politički dijalog dinamično razvija i radi se na jačanju odnosa. Neizbježna tema bila je Agrokor.

“Drago mi je što mogu i potvrditi da je u razgovoru bilo jasno da ruska strana jako dobro razumije ono što čini Vlada Republike Hrvatske s ciljem stabilizacije tog važnog koncerna koji ima jednu sistemsku važnost za hrvatsko gospodarstvo”, rekao je Stier. Nema političke pozadine u odlukama ruskih banaka koje su najveći kreditori Agrokora – poručio je Lavrov, upitan imaju li te odluke veze s ranijim Plenkovićevim boravkom u Ukrajini kada je ponudio hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji ukrajinskog teritorija, a u svjetlu ruskog pripajanja Krima.

“Problem trebaju riješiti ekonomski subjekti. Politički aspekt je samo jedan – poduprijet ćemo svako rješenje koje biti na zadovoljstvo Agrokora i naših banaka”.

Stier je naglasio važnost plinifikacije rafinerije u Bosanskom brodu s ciljem smanjenja onečišćenja, a Lavrov smatra da ne bi smjelo biti zapreka oko rješenja tog problema.”Moguće je izgraditi kraći plinski priključak, postoji želja za prikladnim rješenjem koje će biti ekonomski isplativo, nema prepreka da svi ne bi krenuli naprijed”. Stier će se sastati s hrvatskim gospodarstvenicima u Moskvi, a bit će i na koncertu u čast 25. obljetnice odnosa na kojem će nastupiti Oliver Dragojević.

Komentiraj