SENAT ODLUČIO: Sa 55 glasova “za” od 62 prisutnih Previšić više nije dekan FF-a

Vlatko Previšić

Pred članovima Senata našao se prijedlog suspenzije dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića.

Kako neslužbeno doznajemo, od 62 prisutnih članova Senata, njih 55 je glasalo za suspenziju Previšića. Željko Holjevac izabran je za njegovog zamjenika, odnosno vršitelja dužnosti.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta se inače prije nekoliko dana očitovalo na zahtjev rektora Damira Borasa vezano uz ugovor o radu dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića.

Naveli su kako ne postoji pravna osnova prema kojoj bi dekan Previšić nastavio radni odnos nakon isteka akademske godine 2015/2016., u kojoj navršava 70 godina života. Ali, dekan Previšić je rekao kako nema namjeru podnijeti zahtjev za umirovljenjem.

Studentski zbor je potom poslao pismo Senatu:

“Kao prvo, navedena Odluka dovela je Filozofski fakultet do stanja pravnog apsurda i potpune disfunkcionalnosti institucije i njezinih tijela. Vrhovno tijelo odlučivanja, Fakultetsko vijeće, ovom je odlukom okrnjeno i njegov je sastav proglašen nelegalnim, što je u pitanje dovelo ne samo trenutno funkcioniranje Fakulteta, nego i sve odluke koje je Vijeće u ovome sastavu donijelo. Štetnost ove odluke za funkcioniranje Fakulteta bila je očita već na redovnoj sjednici Vijeća u rujnu, koja se, unatoč dekanovu pokušaju, nije održala u nelegalnom sastavu bez studentskih predstavnika. Posljedica toga jest da prije početka nove akademske godine nisu donesene odluke nužne za pravilno konstituiranje Vijeća u sljedećem sazivu, kao ni ostale odluke nužne za neometan početak akademske godine. Iako nam se čini jasnim da je namjera predlagatelja odluke o raspuštanju Studentskog zbora i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću bila opstruirati postupak razrješenja dekana, koji je trebalo voditi to isto Vijeće, posljedice ove odluke su mnogo dalekosežnije. Štoviše, sežu čak preko granica Filozofskog fakulteta i utječu na funkcioniranje Sveučilišta u cjelini.

Kao drugo, navedena je Odluka dovela i Sveučilište u Zagrebu, kao i njegove pojedine sastavnice, do stanja pravnog apsurda i potpune disfunkcionalnosti institucije i njezinih tijela. Kao što se pokazalo, dosljedno provođenje zaključaka odluke o raspuštanju Studentskog zbora Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta vodilo bi raspuštanju studentskih zborova i studentskih predstavnika na još desetak sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, što bi u pitanje dovelo i legalnost odluka koje su vijeća tih sastavnica donijela. To bi posljedično moglo ugroziti legalnost sastava samog Senata jer upravo ta vijeća biraju članove Senata.

S obzirom na to da se rektor Boras nije pokazao spremnim preuzeti odgovornost za stanje u koje je doveden Filozofski fakultet, a očito i Sveučilište te u skladu sa svojom dužnošću osigurati pravilno funkcioniranje institucije kojom rukovodi, preostaje nam jedino osloniti se na osjećaj dužnosti i savjest vas, članica i članova Senata, koji također imate odgovornost brinuti o interesu ove institucije. Stoga apeliramo na vas da preuzmete tu odgovornost, opozovete ionako pravno spornu odluku o raspuštanju Studentskog zbora i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću i ne dopustite da naše Sveučilište bude podređeno nečijim privatnim interesima.”

Izjavu dekana Previšića kako neće podnijeti zahtjev za umirovljenjem čitajte OVDJE.

Komentiraj