SELAK-RASPUDIĆ: MOST predlaže da se izda Covid potvrda na 90 dana na temelju testiranja

Kao što to uvijek biva, ni ova saborska sjednica nije mogla proći bez komentara oporbe na način upravljanja korona krizom.

Izvor: Media servis

Saborska zastupnica Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista prozvala je Vladu da odgovornost ne preuzima na sebe nego traži korisne idiote iz raznih društvenih sfera i politike da se posipaju pepelom.

A zamjera im da oporbu nisu uključili u upravljanje odgovorom na pandemiju.

‘‘Nije vas zanimalo ništa što imamo za reci ovoj krizi i načinu kako se njome upravlja, nije vas zanimalo što brine naše birače, nije vas bilo briga za naše političko mišljenje, a tražite od nas da dajemo medicinsko ili farmaceutsko mišljenje, aplaudirate onima koji urlaju sa saborske govornice da se ljudi cijepe. Ja to neću raditi, neću ni na koga apelirati u vaše ime niti se posipati pepelom za vaše pogreške.”

Marija Selak Raspudić kazala je da će Klub zastupnika Mosta predložiti da se u Hrvatsku uvede mjera da se izda Covid certifikat na 90 dana ako se nakon testa na antitijela pokaže dovoljna razina.

‘‘Prvo pitanje je koliko bi država uštedjela kada bi se pokazalo ono što je sigurno djelomično i točno da je određeni broj državnih i javnih službenika zaštićen antitijelima pa se sada bacaju novci na njegovo opetovano testiranje umjesto da ima pravo kao u Švicarskoj dobiti Covid certifikat na 90 dana. Isto tako koliko znanosti ima? Čudite se nepovjerenju ljudi, a u Švicarskoj vrijede jedna pravila, kod njih su testovi na antitijela dovoljni da se dobije Covid certifikat. U Hrvatskoj nam se govori da su testovi na antitijela potpuno irelevantni i da se ne mogu koristiti u stručne svrhe.Tko je tu lud?”

U srijedu, zadnjeg radnog dana Sabora u ovoj godini, zastupnici će glasovati o Zakonu o zaštiti pučanstva. Za Stjepu Bartulicu iz Domovinskog pokreta to je odluka po kojoj će ih hrvatski narod pamtiti, po dobrom ili po lošem.

‘‘Sto milijardi eura će se uložiti u cjepiva. 4,6 milijardi doza. To je otprilike deset doza za svakog stanovnika Europske unije, pa mislim da je prilično jasno i kako se ova pandemija može zloupotrijebiti za razne interese. Nekome je velika nevolja, svima nama, a nekome može biti velika prilika.”