SEIZMOLOZI OTKRIVAJU: Kad bi Zagrepčani mogli ponovno mirno spavati bez straha od potresa

Neće građani Zagreba i okolice dugo zaboraviti to nedjeljno jutro 22. ožujka 2020. kada se zatreslo, kada je drmnuo razarajući potres, pa onda drugi, treći… i tako njih 146 u samo tri prva tjedna, pa opet i opet. Hoće li i kada prestati?

O potresu je Seizmološka služba koja djeluje pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovnog matematičkog fakulteta u Zagrebu napravila nekoliko zanimljivih tekstova gdje doc.dr.sc. Iva Dasović, dr.sc. Marija Mustać i Helena Latečki kažu da “glavni potres zagrebačke serije možemo smatrati vrlo jakim potresom” jer je procijenjeno da je najveći intenzitet zagrebačkog potreba iznosio VII stupnjeva EMS ljestvice.

Naravno svi bi željeli znati kada će podrhtavanje a s njim i strah prestati. Iz Omorijevog zakona može se procijeniti da će za oko godinu i pol razina seizmičnosti na području Zagreba biti približna onoj koja je bila prije glavnog potresa, ističu u radu Dasović i suradnici. Kako ističu seizmolozi, “pedviđanje potresa bio je jedan od glavnih ciljeva seizmologije od njenih početaka i san većine seizmologa”.

Izvor: Muzej za umjetnost i obrt

Tijekom posljednja dva stoljeća istraživani su različiti potencijalni signali koji bi mogli najaviti potresi, no do sad nije pronađen pouzdan pokazatelj nadolazećeg potresa. Iako je tijekom godina uložen velik napor i novac ne bi li se pronašla dobitna formula, još uvijek nije moguće predvidjeti ili izbjeći potres.

Ipak neke zemlje, poput Japana i SAD-a, uvele su sustave ranih upozorenja na potrese koji funkcioniraju. Zašto to nije moguće napraviti i u Hrvatskoj?

Jedan od problema je što su, bar u slučaju Zagreba, izvori potresa previše blizu grada da bi se na vrijeme moglo detektirati potres i odaslati upozorenje. Žarišta najjačih potresa koji pogađaju Japan nalaze se u Tihom oceanu i potrebno je oko 90 s da razorni valovi stignu do gusto naseljenog dijela i energetskih postrojenja. U slučaju proljetnog zagrebačkog potresa protekle su samo dvije sekunde od prve najave potresa (P-val u Markuševcu) do dolaska razornijeg S-vala u centar Zagreba. Za sam Markuševac i naselja blizu epicentra, radi se o vremenu od samo jedne sekunde! Stoga su upozorenja i automatizirani sustavi npr. zaustavljanja vlakova i tramvaja teško izvedivi za Grad Zagreb, ističu seizmolozi, ali dodaju kako bi o tome trebalo razmisliti u sklopu zaštite važnih objekata poput NE Krško.

No, dok Zagreb i Hrvatska ne dobiju takve sustave ili seizmolozi ne otkriju kako predvidjeti potres, građanima preostaje educirati se o tome što napraviti u slučaju potresa i graditi građevine otporne na potres.

Komentiraj