SEIZMOLOG KUK: Potres u Turskoj oslobodio je 120 puta više energije od petrinjskog

Raste broj mrtvih u razornom potresu koji je pogodio jug Turske i sjever Sirije. Traju akcije spašavanja preživjelih, dok područje tresu snažna naknadna podrhtavanja.

Izvor: Media servis

Turska je jedna od najaktivnijih seizmičkih zona na svijetu. Koliko je taj potres bio jači od petrinjskog i zagrebačkog upitali smo seizmologa Krešimira Kuka:

“Prema prvim informacijama da je magnituda potresa bila 7.8 prema Richteru to bi značilo da je ovaj potres oslobodio 120 puta više energije od petrinjskog potresa, odnosno preko 5000 puta više nego zagrebački potres, govoreći u direktnoj usporedbi oslobođene energije, tj. u odnosu na magnitudu.”

Ovaj je potres bio jedan od dosad najjačih na tom području, a zabilježena su snažna podrhtavanja veća od 6 stupnjeva prema Richteru.

Upitali smo seizmologa Kuka postoji li mogućnost za potres u Hrvatskoj?

“Ovi potresi nemaju nikakav direktan utjecaj na naše prostore. Tamo se radi o činjenici da se Turska nalazi na kontaktu nekoliko tektonskih ploča koje međusobno djeluju. Imamo arapsku ploču, afričku ploču koje se tamo sudaraju i to su uzroci potresa koje se događaju na tom području.”