SEIZMOLOG KUK: Današnji potres u Zagrebu povezan s onim iz 2020. godine

Danas, 14. siječnja 2023. godine u 10 sati i 4 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su slab potres s epicentrom kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III – IV stupnja EMS, izvijestili su iz Seizmološke službe RH. 

Epicentar potresa bio je u sjeveroistočnom dijelu grada, otprilike blizu Markovog Polja i intenzitet u epicentru, prema dosadašnjim računima, III – IV stupnja EMS-a. Radi se o epicentralnom području zagrebačkom, koje je bilo aktivno proteklih godina. I proteklih dana bilo je nekoliko slabijih potresa na tom području. Normalno je da na tom dijelu još uvijek postoji neka seizmička aktivnost i ona se ovih dana nešto izraženije manifestira, al to su još uvijek sve slabi potresi, rekao je za Hrvatski radio seizmolog Krešimir Kuk.

Kuk kaže da je i najnoviji potres povezan s jakim potresom koji je pogodio Zagreb prije gotovo tri godine.

U jutarnjim satima 22. ožujka 2020. Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je snažan potres magnitude M=5.5, nakon kojeg su uslijedili brojni naknadni potresi.

– Serija aktivnosti je počela s jakim potresom 2020. godine. Od tada je trajala godinu i pol do dvije godine malo izraženije, a nakon toga su potresi postali rjeđi i slabiji, ističe Kuk.

– Na svakom epicentralnom području gdje se dogodi jači potres, duže vrijeme se bilježe slabiji naknadni potresi, ali ne može se znati hoće li se i gdje dogoditi neki novi potres. Prognoza potresa nije moguća, poručio je Kuk.