ŠEFICA USKOK-A: Nismo obavijestili europskog tužitelja o Žalac – to je propust

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić osvrnula se na slučaj Gabrijele Žalac. Na konferenciji za novinare je, između ostalog, objašnjavala zašto su tek na traženje dostavili sve podatke Uredu europskog javnog tužitelja.

“USKOK je dostavljao podatke o predmetima koji bi mogli doći u nadležnost europskog tužitelja.  Nakon što su oni zaprimili prijavu OLAF-a, od nas su tražili podatke. Tada smo ih dostavili”, istaknula je Marušić.

Rekla je da je taj predmet bio statistički zatvoren, ali nije bio mrtav.

Marušić je rekla da je taj predmet bio statistički zatvoren, ali nije bio mrtav.

“USKOK je dostavljao podatke o mogućim predmetima koji bi dolazili u ovlasti europskog javnog tužitelja. Oni su u ovom slučaju dobili podatke od OLAF-a. Mi smo odmah dostavili podatke da je spis kod nas formiran, predali smo rezultate svih izvida koji su prikupljeni u tom predmetu. U to vrijeme nisu bili aktivni izvidi i to je razlog zašto nismo odmah dostavili informaciju. Mi smo pojasnili što je bilo s predmetom, što je tada zaključeno. Po prijavi OLAF-u, koja se dostavlja Uredu europskog javnog tužitelja, a onda se dostavlja nama… Da, nije donijeta meritorna uloga, ali ja to ne smatram neuspjehom USKOK-a onako kako se to predstavlja”, rekla je.

“Točno je da su prilikom izvida uzimanje izjave od 30-ak osoba. Izjave svih osoba se moraju upariti. Ja sad ne mogu govoriti o konkretnoj izjavi jer je sve dokumente preuzeo ured europskog tužitelja. Ponavljam, mi tada nismo imali dovoljno dokaza da bi postojala osnovana sumnja, da bi se mogla donijeti odluka. Činjenica je da tada nije bilo aktivnih izvida u tom predmetu je razlog što nismo obavijestili. Ja ću sad reći da je to bio propust, ali to nije bilo zataškavanje. Da nije u konačnici sve dostavljeno uredu europskog tužitelja, to bi bio propust za sankciju”, kazala je ravnateljica USKOK-a.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!