ŠEFICA DORH-a O AGROKORU: Odgovorna sam što sam ljudima na predmetu dala povjerenje

Na Odboru za pravosuđe raspravlja se o Agrokoru, odnosno o arbitraži i spornom vještačenju koje je srušio Visoki kazneni sud.

Izvor: Media servis

Nakon izlaganja Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, Stjepo Bartulica iz DP-a upitao je šeficu DORH-a: ‘Tko je odgovoran za ovakav ishod, ovaj debakl rekao bih? Kad reprezentacija izgubi, izbornik Dalić preuzme odgovornost na sebe. Sada smo prošli, međutim kad je nešto porazno i loše smatram da treba netko preuzeti osobnu odgovornost‘‘ Hrvoj Šipek je rekla da strategija ovisi o tužiteljima i da o njoj ne može govoriti, a da njen zamjenik koji nije bio u dodiru s ovim predmetom analizira cijeli slučaj.

‘Jesam li odgovorna? Ja nisam sudjelovala u donošenju odluka, nisam sudjelovala u izboru vještaka niti u bilo čemu drugome. Da, odgovorna sam kao čelnik Državnog odvjetništva jer se u ovom trenutku sada nalazim na čelu Državnog odvjetništva. Hoću li ikakve postupke pokretati, ja to ne mogu reći. Ali ono što mogu reći za što sam odgovorna, to je što sam u dobroj vjeri vjerujući zamjenicima i ljudima koji rade na ovom predmetu poklonila povjerenje. To je moja odgovornost i ništa više‘‘.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je da imamo financijski najteži postupak protiv Hrvatske.

‘Kada očekujemo nastavak postupka i specificiranje tužbenog zahtjeva od strane tužitelja? Planirate li koristiti i sredstva izvan samog arbitražnog postupka, a vezana pred sudove u Hrvatskoj i Europskoj uniji i obraćanje pojedinim institucijama Europske unije? Kada možemo očekivati rezultate analize koju ste spominjali? ”

​Nastavak ovisi o odluci tribunalu, a u pravilu prema nekim iskustvima prođe 3-6 mjeseci dok se ne zakaže ročište‘‘, odgovorila šefica DORH-a i nastavila oko sredstava:

“Ne mogu ni isključiti ni potvrditi jer se otvara pitanje, s obzirom na odnos međunarodnog prava i prava EU-a, a to je izvršenje odluka. U tom slučaju kad bi došlo do izvršenja odluka onda se uključuju definitivno tijela Europske unije i koriste se pravna sredstva pred tijelima Europske unije. Ali to je toliko, ja bih se usudila reći, ovom trenutku daleko da o tome ne bih razgovarala‘‘.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto je upitala Ministra pravosuđa Ivana Malenicu zašto nije pokrenut inspekcijski nadzor nad DORH-om zbog sprječavanja rada pravosuđa kojeg je, tvrdi, počinio tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

‘On je naime naručio vještačenje od KPMG-a iz Poljske koji je prethodno radio za Todorića. Mi govorimo o vještačenju koje je kasnije sud odbacio. Postupak Agrokor se vodi sedam godina bez ijedne pa ni prvostupanjske presude. Vi ste ministar i dužni ste poduzeti sve što je u vašoj moći, a moć imate i vi to ne činite. Pa dajte ostavku ako niste sposobni, a ako jeste sposobni, onda vi ovo radite svjesno jer sudjelujete u kriminalu ili ga štitite‘‘.

Na njene riječi reagirali su Dalija Orešković i ministar Malenica.

“Koga vi smatrate da je glavni kriminalac u ovom slučaju? Je li to DORH ili Vlada Andreja Plenkovića koja je donijela lex Agrokor povodom kojeg se vodi evo sad arbitražni postupak i Ivica Todorić tvrdi da mu je oteta firma. Jer ako je kriva Vlada, onda ne možete očekivati od ministra te Vlade da provodi nekakav inspekcijski nadzor nad DORH-om‘‘.

“Temelj demokracije i vladavine prava na koje se vi uvijek pozivate je poštivanje neovisnosti pravosuđa. S obzirom na tu činjenicu mislim da je nečuveno da se ministar uključuje u postupak i predlaže i sucima sudovima, ali i DORH-u što će činiti u konkretnim predmetima‘‘.